Чудесно зеленчуково ястие, което ще има по-добър вкус от пържено месо.
Сервира се с два вида сосове, салата, нарязани зеленчуци и увито в плосък хляб (пита или арабски питки) - перфектно ястие, на което никой не може да устои.
Представяме ви рецептата за уникални Пикантни арабски кюфтенца от леща - арабска вкусотия, на която никой не може да устои!
Пикантни арабски кюфтенца от леща
Продукти:
- 1 чаша червена леща
- лук (150 г)
- картофи (300 г)
- малко зехтин
- 70 г настъргани моркови
- 20 г чесън (3 по-големи скилидки)
- 10 г пресен кориандър и магданоз
- 1 ч.л. смлян кимион
- 1 ч.л.
За белия сос:
- 1/2 чаша заквасена сметана или кисело мляко (120 г)
- 1/2 чаша майонеза (120 г)
- 5 г чесън
- сол и смлян черен пипер на вкус
- 1 ч.л. лимонов сок
За пикантния сос:
- 2 супени лъжици чили на прах
- 2 супени лъжици люспи чили
- 1/4 чаша оцет
- сол
Приготвяне:
Сложете лещата в купа, залейте с вода и оставете да престои 30 минути.
Снимка: YouTube
Настържете обеления лук на едро ренде.
След това настържете обелените и измити картофи на едро ренде.
Загрейте зехтина в тиган.
Добавете лука и картофа. След това добавете настъргания морков и разбъркайте.
Снимка: YouTube
Пържете на слаб огън за 10 минути.
Прехвърлете задушените зеленчуци в купа и оставете да се охладят.
Прецедете лещата и я сложете в блендер.
Добавете чесъна, кориандъра и магданоза и разбийте всичко заедно.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Добавете сместа от леща в купата с настърганите зеленчуци.
Снимка: YouTube
Добавете солта и черния пипер, разбъркайте добре с ръце.
Сложете сместа в хладилник за 30 минути и през това време пригответе сосовете.
Първо ще приготвим белия сос: добавете заквасена сметана или обикновено кисело мляко в купа.
Снимка: YouTube
След това добавете майонеза и настърган чесън. Подправете със сол и черен пипер.
Добавете лимоновия сок и разбъркайте добре с тел.
Съхранявайте в хладилник до сервиране.
Сега ще приготвим пикантния сос: добавете чили на прах и люспи чили в купа.
Снимка: YouTube
Добавете оцет, сол и разбъркайте добре. Съхранявайте соса в хладилник до сервиране.
Намокрете ръцете си във вода и оформете малки кюфтета.
Снимка: YouTube
Загрейте растителното масло в тиган и пуснете вътре кюфтетата.
Пържете на среден огън от двете страни до златисто-кафяво.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Отцедете готовите кюфтета върху хартиена салфетка от излишната мазнина.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Намажете тортилата с бял сос, добавете резени кисели краставички, маруля и резени домати.
Накрая добавете кюфтата, намажете с пикантния сос и завийте на руло.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Можете да поднесете.
Снимка: YouTube
Пожелаваме ви добър апетит!