По своята диетичност класическият блат е рекордьор. Може да се намери във всяка друга книга с хранителни рецепти. На 100 г блат има само 300 килокалории. Отначало изглежда много, но ако броите, получавате 4 блата в пълен и стандартен размер. А сега си представете колко лек би бил блатът без захар .

Да, добре сте прочели! Не са ви необходими захар и дори яйца, а само две съставки: плодово пюре и желатин. В нашата рецепта се използва най-разпространеното ябълково пюре от отдела за бебешки храни. Гледайте по-добре да използвате това с повече пектин .
(288).jpg)
Съставки
Ябълково пюре 400 гр
Желатин 16 g
Подготовка
Прехвърлете ябълковия сос в топлоустойчив съд и добавете към него желатин. Оставете го да действа 4 минути, за да набъбне
(197).jpg)
Поставете тенджера със сместа на огъня и загрейте пюрето на водна баня, като разбърквате, докато желатинът се разтвори напълно.
(267).jpg)
Оставете да се охлади за 15 минути. След това го разбийте с миксер, докато се образуват лека, стабилна пяна (това ще отнеме около 10 минути).
(223).jpg)
Сега разпределете сместа върху съд за печене и оставете в хладилник за един час. След това остава само да нарежете десерта!
(198).jpg)
За основа можете да използвате и печени ябълки. По този начин единствената захар, която ще има в десерта, е естествената, която се намира в малки количества в плодовете. Желатинът или, ако предпочитате, агар-агар ще придадат на десерта стабилност. Споделете тази рецепта с тези, които обичат здравословните и прости сладкиши !














