Това е от рецептите, които не изискват никакви кулинарни умения, но пък се харесват на всички с невероятния си вкус. Тази Шоколадова мозайка е сред най-лесните бисквитени торти, защото за нея дори не се налага да топите бисквитите в мляко и да ги редите във формата! Вместо това обърквате съставките, "натъпквате" сместа във формата и само чакате да се охлади и стегне достатъчно! Ето необходимите продукти:
Торта Шоколадова мозайка
Продукти:
- 700 г бисквити
- 150 г орехи
- 180 г захар
- 50 г какао
- 240 мл вода
- 150 г масло
- 50 г шоколад
- 10 г кокос
За глазурата:
- 150 г шоколад
- 50 г масло
- 150 г сладкарска сметана
Приготвяне:
Бисквитите се натрошават в по-дълбока купа.
Бисквитите се смесват с орехите.
За шоколадовата смес: Смесват се 180 г захар с 50 г какао и се добавят 240 мл вода. Всичко се вари заедно на умерена температура.
В шоколадовата смес се добавя 150 г масло, нарязано на малки кубчета и се бърка до разтопяване. След това се добавя 50 г натрошен шоколад и се продължава с варенето още 7-8 минути.
Така приготвената смес се оставя 10-15 минути да се охлади. След това се излива върху сместа от бисквити и орехи, след което внимателно се разбърква с лъжица. Накрая се добавя кокосът и се разбърква отново.
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest
Форма с диаметър 24 см се намазва с масло и се поръсва с кокос. Сместа равномерно се разпределя във формата и добре се заравнява.
Слага се в хладилник за около половин час, за да стегне.
За глазурата:
150 г шоколад се натрошава и се разтопява на водна баня. Добавя се 50 гр. масло и се бърка, докато се разтвори, след което се добавят 150 мл сметана и се бърка до гладка смес.
Глазурата се излива върху тортата и се заравнява.
Снимка: Pinterest
Оставя се 2 часа в хладилник, а след това се украсява по желание и се поднася.
Снимка: Pinterest
Да ви е сладко!