Кифличките , пълнени със сирене и приготвени от майонезоено тесто , са неустоим деликатес, който ще ви изненада със своята нежност и вкус. Майонезното тесто придава на рулцата мекота и пухкавост, а разтопеното сирене вътре осигурява вкусен пълнеж от сирене, от който ще си оближете пръстите.
Майонезени кифлички
Продукти:
За тестото:
- 500 г обикновено брашно
- 250 мл прясно мляко
- 1 чаена лъжичка захар
- 20 г прясна мая
- 1/2 пакетче бакпулвер
- 100 г майонеза
- 1 чаена лъжичка сол
За плънката:
- 100 г крем маргарин/масло
- 100 г сирене Гауда
За намазване преди печене:
- 1 яйце
- Сусам, кимион (на вкус)
Приготвяне:
1. Пригответе закваската с мая: Добавете захарта и натрошената мая към хладкото мляко. Оставете маята да втаса на топло място за 10 минути.
2. Приготвяне на тестото: Изсипете кваса в купа, добавете половината от брашното, смесено с майонеза и сол. Постепенно добавете останалото брашно, смесено с бакпулвера, към купата, като месите непрекъснато, докато получите изключително меко, но нелепнещо тесто. Покрийте тестото с кърпа и го оставете да удвои обема си на топло място.
Снимка: Pinterest
3. Оформяне на кифличките: Разделете тестото на 16 топки, оставете ги да починат около 10 минути и след това започнете да разточвате тестото на елипса. Намажете всяка елипса с кремообразен маргарин, поставете пръчица сирене Гауда в единия край и навийте цялата елипса на руло.
4. Печене: Поставете рулцата върху тава за печене, покрита с хартия за печене, и ги оставете да втасат още 30 минути. След това ги намажете с разбито яйце, поръсете със сусам или кимион и печете в предварително загрята фурна на 220 градуса до златисто кафяво.
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest