От дядо ми го знам - цял живот бостани гледа! Ето как се избира най-сладкият, сочен и ароматен пъпеш!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
От дядо ми го знам - цял живот бостани гледа! Ето как се избира най-сладкият, сочен и ароматен пъпеш!
4066
От дядо ми го знам - цял живот бостани гледа! Ето как се избира най-сладкият, сочен и ароматен пъпеш!

Изборът на пъпеш, но не само красив, но и вкусен, е истинско умение. Много от нашите читатели не знаят как да направят това и разчитат на мнението на продавача.

Няма обаче нищо сложно в самата проверка на плода - просто трябва внимателно да го погледнете и да го подушите.

Вкусът и ароматът на пъпеш зависи от степента на неговата зрялост, условията на отглеждане и дори от начина на съхранение.

Претеглете в ръката

Време е да преминете към избора на най-узрелия пъпеш измежду тези, които лежат на тезгяха. Един от начините за това е да претегляте плода в дланта си. Ако той е по-лек, отколкото сте очаквали, това означава, че определено нещо не е наред с него, но ако се оказва много по-тежък, отколкото може да си помислите, като визуално оцените размера му, тогава той най-вероятно узрява и натрупва максималното количество захари.

Усещане за опашката

За да проверите зрялостта на пъпеша и да купите най-вкусното, проведете друг тест - леко натиснете пръста си близо до мястото, където плодът е имал дръжка. Корите трябва да са еластични, но не прекалено меки. Ако кора е твърда, като броня, по-добре е да не купувате такъв пъпеш: голяма е вероятността той да е набран  много по-рано, отколкото трябва, и още не е узрял.

Как звучи пъпешът?

Когато купувате, е обичайно да „потупвате“ дини. С пъпеш, ако не знаете кой да вземете, можете да действате по подобен начин - потупвайте го отстрани с длан и слушайте звука. Той трябва да е глух - това показва, че плодът е сочен и узрял.

Проверка на миризмата

И накрая, трябва да помиришете пъпеша. Желателно е близо до дръжката, защото именно от това място плодът започва да гние. Ако усетите неприятна или твърде сладка миризма, това означава, че процесът на гниене вече е започнал. Отсъствието на какъвто и да е аромат е знак за незрялост. И ако попаднете на екземпляр със сладка вкусна миризма (възможно с нотки на ванилия, ананас, мед), купувайте.

Пукнатини по кората - норма?

Лекарите не препоръчват да купувате плодове с увредена кожа: опасни микроорганизми (салмонела, ешерихия коли и др.) влизат през пукнатини и наранявания. Допустими са само малки зараснали драскотини.

Колкото по-малък, толкова по-вкусен?

Няма пряка зависимост между вкуса и размера на пъпешите от същия сорт. Ако обаче узреят в условия на липса на топлина и слънчева светлина, малките плодове ще бъдат по-сладки от големите.

Сега знаете как да изберете правилния пъпеш, така че да се окаже сладък, сочен и ароматен. Не се доверявайте на продавача - за да се насладите напълно на подаръците на лятото, проверете сами пъпеша.

 

 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft