От стария тефтер с рецепти: Шоколадово чудо без яйца с шоколадови пръчици

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
От стария тефтер с рецепти: Шоколадово чудо без яйца с шоколадови пръчици
От стария тефтер с рецепти: Шоколадово чудо без яйца с шоколадови пръчици
1706
Източник: За Жената
От стария тефтер с рецепти: Шоколадово чудо без яйца с шоколадови пръчици
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Мек и ефирен сладкиш с ванилия и шоколад, без яйца.

Тази торта е истинска класика, с неустоима комбинация от ванилия и шоколад, създаваща мека и ефирна текстура без използването на яйца.

Идеална за всеки повод, от ежедневни удоволствия до официални тържества, тази торта е лесна за приготвяне и е обогатена с кремообразна шоколадова глазура и шоколадови трохи.

Следвайте тази рецепта, за да създадете десерт, който ще зарадва всички. Ето какво ви е необходимо за нашето Шоколадово чудо без яйца с шоколадови пръчици :

Шоколадово чудо без яйца с шоколадови пръчици

Продукти:

За блата (всичко се измерва на кантар, в грамове):

  • 180 г брашно
  • 150 г захар
  • 6 г сода бикарбонат
  • Щипка сол
  • 240 г гъсто кисело мляко на стайна температура
  • ​​75 г растително масло
  • 80 г прясно мляко, на стайна температура
  • ​​½ чаена лъжичка ванилов екстракт
  • 90 г шоколадови пръчици

За шоколадовата глазура:

  • 75 г млечен шоколад, нарязан или на парченца
  • 65 г пудра захар
  • 18 г неподсладено какао на прах
  • 30 г мляко (плюс 1 чаена лъжичка, ако е необходимо)
  • ½ чаена лъжичка ванилов екстракт
  • 113 г несолено масло, на стайна температура
  • ​​Допълнителни шоколадови пръчици за декорация (по избор)

Приготвяне:

1.

Приготвяне на блата:

Загрейте фурната на 180°C. Постелете квадратна тава за печене (20 см) с хартия за печене.

В голяма купа пресейте заедно брашното, захарта, содата за хляб и щипка сол. Смесете сухите съставки и направете кладенче в центъра.

пресяти продукти

Снимка: YouTube

Добавете киселото мляко, олиото, млякото и екстракта от ванилия в кладенчето.

течни съставки

Снимка: YouTube

С помощта на телена бъркалка разбъркайте внимателно, докато се образува гладко тесто.

тесто с шоколадови пръчици

Постепенно добавете шоколадовите парченца, като разбърквате внимателно, за да ги разпределите равномерно в тестото.

Изсипете тестото в подготвената тава и печете около 25 минути или докато клечка за зъби, поставена в центъра на кекса, излезе чиста.

тесто шоко чудо

Снимка: YouTube

изпечено шоко чудо

Снимка: YouTube

Оставете сладкиша да се охлади напълно на стайна температура, преди да го украсите.

2. Пригответе шоколадовата глазура:

Разтопете млечния шоколад в микровълновата фурна на интервали от 30 секунди, като бъркате, докато се разтопи напълно. Оставете го да се охлади за няколко минути на стайна температура.

В средно голяма купа пресейте заедно пудрата захар и какаото на прах. Добавете млякото и разбъркайте, докато сместа стане гладка и хомогенна.

продукти глазура

Снимка: YouTube

Добавете екстракта от ванилия и несоленото масло. Разбийте с миксер до кремообразна смес. Внимавайте разтопеният шоколад да не се загрее твърде много, иначе маслото ще се разтопи.

Добавете охладения разтопен шоколад към сместа и разбъркайте, докато всичко се смеси.

шоколадов крем за украса

Снимка: YouTube

3. Декорирайте тортата:

Разпределете шоколадовата глазура върху охладената торта, като я разпределите равномерно с шпатула. Използвайте гърба на лъжица, за да създадете вълнообразен мотив за декоративен ефект.

сладкиш с шоколадов крем

Снимка: YouTube

По желание поръсете глазурата с още шоколадови парченца.

украса сладкиш

Снимка: YouTube

украса с шоколадови пръчици

Снимка: YouTube

4. Съхранение и сервиране:

Ако не сервирате веднага, съхранявайте сладкиша в хладилник до 3 дни. Преди сервиране го оставете на стайна температура за около 30 минути, за да може глазурата да омекне и да придобие кремообразна текстура.

разрез сладкиш

Снимка: YouTube

сладкиш шоколадови пръчици

Снимка: YouTube

Забележка:

Содата бикарбонат е ключова за реакцията с киселинността на киселото мляко, което придава на тортата ефирна текстура. Не се препоръчва заместването ѝ.

парче сладкиш с шоколад

Снимка: YouTube

Насладете се на тази мека и вкусна торта с ванилия и шоколад, идеална за всеки момент на удоволствие! 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft