Печена крем-супа от спанак и сирене: Експресна вечеря за 10 минути! По-сладко от мусака и огретен:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Печена крем-супа от спанак и сирене: Експресна вечеря за 10 минути! По-сладко от мусака и огретен:
Печена крем-супа от спанак и сирене: Експресна вечеря за 10 минути! По-сладко от мусака и огретен:
1736
Източник: За Жената
Печена крем-супа от спанак и сирене: Експресна вечеря за 10 минути! По-сладко от мусака и огретен:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Спанакът, известен като „зеленото злато“ на кухнята, е истинска съкровищница от хранителни вещества.

Богат на желязо, витамини А и С, както и антиоксиданти, този листен зеленчук не само укрепва организма, но и внася свежест във всяко ястие.

Интересен факт е, че спанакът произхожда от Персия и е донесен в Европа от арабите през Средновековието, след което се превръща в любимец в средиземноморската кухня.

Тази семпла, но неустоимо вкусна Печена крем-супа от спанак и сирене е идеална за бърза вечеря, готова само за 10 минути, с допълнително печене за перфектен завършек.

Комбинацията от кремообразна текстура и разтопено сирене ще зарадва сетивата ви! Ето необходимите продукти:

Печена крем-супа от спанак и сирене

Продукти (за 4 души):

  • 3 супени лъжици зехтин
  • 1 глава лук (среден размер)
  • 1 картоф (среден размер)
  • 1 морков
  • 500 г пресен спанак
  •  2 чаши мляко (приблизително 500 мл)
  •  1,5 супени лъжици брашно
  • Сол, на вкус
  • Черен пипер, на вкус
  • Червен пипер на прах, на вкус
  • 100 г настърган кашкавал или сирене

Приготвяне:

Нарежете ситно лука, настържете моркова на ренде, а картофите на тънки филийки. Измийте добре спанака и отстранете твърдите стъбла.

В дълбок тиган или тенджера загрейте 3 супени лъжици зехтин на среден огън.

Добавете лука и го запържете, докато стане стъклен.

След това добавете настъргания морков и оставете да къкри няколко минути, докато леко омекне. Добавете картофите и продължете да къкри още 2-3 минути.

Добавете приготвения спанак в тигана. Варете на умерено слаб огън, като разбърквате от време на време, докато спанакът омекне и намали обема си.

Изсипете млякото в тигана и овкусете със сол, черен и червен пипер. Добавете брашното и разбъркайте енергично, за да избегнете образуването на бучки. Продължете да готвите, докато сместа се сгъсти и придобие кремообразна текстура.

Прехвърлете сместа в огнеупорна тава (или я оставете в тигана, ако е подходящ за фурна).

спанак в тенджера

Снимка: Pinterest

Разпределете равномерно настъргания кашкавал (сирене) отгоре и поръсете с малко червен пипер на прах за допълнителен вкус и цвят.

Печете в предварително загрята фурна на 190°C за около 20-25 минути или докато сиренето се разтопи и стане златистокафяво.

Сервирайте крем супата топла, по желание с резен пресен хляб или хрупкави крутони.

спанак на фурна

Снимка: Pinterest

Това ястие е перфектната комбинация от хранителност и вкус, идеално за натоварени дни, когато искате да приготвите нещо бързо, но впечатляващо. Насладете се на всяка лъжичка!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft