Пица-фурнаринки - чудно предложение за бърза закуска, но всъщност може да замени и основното ядене, ако трябва да хапнете някъде на крак. Пекат се за 12 минути, изяждат се за секунди… Замесете тесто само от 200 г брашно и получавате цяла тава вкусни фурнаринки, никой не им прощава! Поръсени със сирене и изпечени, стават неустоимо вкусни.
Ако месите по-голямо количество тесто, разделете го на няколко топки, намажете ги с олио и ги оставете в хладилник за студена ферментация до 3 дни.
Пица-фурнаринки
Продукти за тестото:
- 5 г суха мая
- 150-170 мл хладка вода
- 1 супена лъжица захар
- 1 супена лъжица сол
- 200 г брашно
- 3+1 супени лъжици зехтин
*Оставете за 1 час на топло място да втаса.
За плънката:
- 25 г разтопено масло
- малко розмарин
- 1/2 чаена лъжичка сол
Също така:
- 1-2 шепи кашкавал/фино сирене
- 150 г настъргана моцарела
- малко къри на вкус
*Печете 12 минути на 200 градуса
Приготвяне:
Разтворете маята и захарта в хладка вода, добавете брашното и солта и разбъркайте добре. Продължете да добавяте брашно, докато бъркате с лъжица, и когато получите компактно тесто, продължете да месите на ръка.
Преди края на месенето, поръсете тестото със зехтин и месете, докато стане еластично и гладко. Отчупете го няколко пъти от работната повърхност, оформете го на топка и го върнете в купата.
.jpg)
Снимка: YouTube
Намажете горната част и стените с още една супена лъжица зехтин, покрийте с торбичка или стреч фолио и оставете да престои 1-1,5 часа на топло място, докато ферментира хубаво и удвои обема си.

Снимка: YouTube
След това го разточете директно върху лист хартия за печене в правоъгълна форма според размера на тавата, в която ще печете. Намажете отгоре със смес от разтопено масло, към което сте добавили розмарин/риган/босилек/чесън и малко сол.

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
Поръсете със сирене и настърган кашкавал/моцарела.

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
Загрейте фурната на 200 градуса, а през това време оставете поръсеното тесто да почине. Печете 12 минути или докато стане златистокафяво и кашкавалът отгоре се запече.

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
Извадете и нарежете на пръчици върху равна повърхност, след което сервирайте топли или студени.

Снимка: YouTube














