Пиянска чорба - това необичайно име носи тази вкусна зелева супа с месо. Препатилите твърдят, че това е единственото, което ги вдига на крак след тежък махмурлук, но дари и да не я използвате с лечебна цел, със сигурност си заслужава да я включите в менюто си! Питателна, освежаваща и засищаща, тази стара рецепта ще се услади всекиму! Ето необходимите продукти:
Пиянска чорба
Продукти:
- 500 г кисело зеле
- 200 г пикантна наденица
- 200 г пушено месо
- 125 мл готварска сметана 33%
- 1 голяма глава лук
- 1 голяма скилидка чесън
- кимион
- черен пипер на зърна
- зърна бахар
- смлян черен пипер
- 3 дафинови листа
- 1 супена лъжица смлян червен сладък пипер
- 2 чаени лъжички смлян лют червен пипер
- 2 супени лъжици брашно
- 4 супени лъжици олио
- вода
- кристална захар
- оцет
Приготвяне:
Настържете зелето, нарежете ситно лука, нарежете пушеното месо на малки кубчета, а наденицата на кръгчета.
Запържете глава лук в малко олио.
Снимка: pixabay
Сложете зелето в тенджерата, заедно със сока, добавете пушеното месо и наденицата.
Добавете кимиона, черния пипер на зърна и бахара, дафиновите листа, добавете студена вода и кипнете.
Когато зелето е почти омекнало, сгъстяваме бульона със запръжка.
Пригответе я от олио, брашно, смлян черен пипер, двете лъжици лют пипер, вода и гответе още 15 минути.
Снимка: pixabay
Добавете сметана и оставете супата да поври за кратко, след което изключете котлона.
Снимка: pixabay
Добавете счукания чесън, покрийте с капак и оставете да престои.
Подправете със захар, оцет и сол, ако е необходимо.
Сервирайте чорбата топла с филия хубав домашен хляб и заквасена сметана!
Снимка: pixabay
Пожелаваме ви добър апетит! :-)
Снимка: pixabay