Домашните десерти са нещо, което ни носи много по-голяма наслада от купеното в магазина, дори и само заради факта, че сами сме положили старание да ги приготвим. Днес ви предлагаме да опитате един Копринен домашен десерт в чаша - нежен и богат на консистенция крем, който се охлажда добре преди сервиране и по вкус надминава дори любимия на всички сладолед.
За да приготвите тази вкусна рецепта, съберете следните съставки:
Копринен домашен десерт в чаша
Продукти:
- 1 литър прясно мляко
- пръчица канела
- смляна канела
- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
- кората на половин лимон
- 6 жълтъка
- приблизително 125 г захар (което съответства на приблизително 6 супени лъжици)
- комбинация от 1 ½ супени лъжици царевично нишесте, смесено с малко количество мляко
- и няколко кръгли бисквитки (може дижестив)
Приготвяне:
В голяма тенджера смесете млякото, канелата, екстракта от ванилия и лимоновата кора.
Снимка: YouTube
Загрейте сместа на среден огън, докато заври. Свалете тенджерата от котлона и я оставете да се охлади леко, за да се разнесат приятните аромати във въздуха.
Разбийте захарта и жълтъците с тел, като се уверите, че са добре разбъркани.
Снимка: YouTube
В малка купичка разтворете нишестето в малко прясно мляко и го добавете към яйчената смес.
Снимка: YouTube
Прецедете вътре топлото мляко, докато получите бледа кремообразна смес.
Снимка: YouTube
За да предотвратите пресичането на яйцата, е важно да прецедите млечната смес и да изхвърлите пръчката канела и лимоновата кора. Докато бавно добавяте топлото мляко към сместа с жълтъците, бъркайте непрекъснато.
Върнете сместа в тенджерата и варете на слаб огън, като бъркате непрекъснато.
Снимка: YouTube
Продължете да бъркате, докато кремът достигне желаната консистенция и започне да покрива гърба на лъжицата.
Сега е време да аранжирате десерта.
Снимка: YouTube
На дъното на десертни купички сложете по една кръгла бисквитка. След това обилно залейте бисквитките с крема, като се уверите, че всяка купичка е напълнена докрай.
Снимка: YouTube
След като кремът се охлади до стайна температура, той трябва да се охлади в хладилник за поне 2 часа или докато стегне напълно. След като завършите тази стъпка, можете да продължите с последните стъпки на приготвяне и сервиране.
Снимка: YouTube
За да добавите допълнителен вкус, поръсете обилно всеки крем със слой ароматна канела на прах непосредствено преди сервиране.
Снимка: YouTube
Поглезете се с прекрасния и деликатен вкус на домашен крем!
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!