Полезните храни, които могат да са опасни

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Полезните храни, които могат да са опасни
3284
Полезните храни, които могат да са опасни

Познати са ни много храни и напитки, които носят доста ползи за нашето здраве и хубост. Винаги, когато се прекали с нещо, то би могло да доведе до противоположен ефект.

Тъкмо тъй е и с някои от най-полезните храни, които могат да бъдат опасни за здравето , когато прекалите с тяхната консумация.

Портокали и домати

Въпреки че са много полезни и с високо количество на витамин С, не може да прекалявате с тяхното потребление. Според специалисти повишеният прием на киселинни храни може да доведе до рефлукс.

Това е често срещано състояние, при което стомашното съдържимо се връща обратно в хранопровода. Когато тези случаи зачестят, могат да отключат редица други усложнения, като хранопровод на Барет (усложнение на гастроезофагеалната рефлуксна болест, което се приема за преканцероза), разстройство, предракови лезии на хранопровода и други.

Препоръчва се да не се консумират повече от 2 порции на ден портокали и домати. Ако вече страдате от рефлукс или стомашно разстройство , избягвайте тяхното потребление.

Консервирана риба тон

Рибата тон в консерва е не само полезна и вкусна, но често присъства във вашите диетични режими на хранене. Удобна за употреба, с нейната консумация също не бива да се прекалява.

Рибата тон, освен че е с богато съдържание на омега - 3 мастни киселини , съдържа и живак. Прекомерният прием на живак може да доведе до проблеми със зрението, увреден слух и говор, липса на координация и мускулна слабост.

Затова, ако се храните диетично, не консумирайте повече от 5 консерви на седмица риба тон или опитайте да я замените със сьомга и морски дарове.

Соя
Соята има редица предимства за здравето, като помага да се контролират нивата на холестерола и кръвното налягане. Но това е само, когато консумирате умерено соеви продукти.
Превишеният им прием може да инхибира абсорбцията на желязо, което да доведе до желязодефицитна анемия. Също така, тъй като соята съдържа съединения подобни на естроген (изофлавони), при дългосрочна консумация на големи количества соя, може да доведе до появата на рак на матката.
Затова не консумирайте повече от две порции дневно соя и соеви продукти.

Спанак
Спанакът е сочен за един от най-полезните зеленолистни зеленчуци. Той е отличен източник на протеини, фибри, както и на различни витамини и минерали. Спанакът е с много лутеин – каротеноид и антиоксидант, който може да помогне за предотвратяване на свързани с възрастта дегенерация на макулата (честа причина за загуба на зрението и слепота).
От друга страна, зеленчукът е и с високо съдържание на оксалат, съединение, което може да доведе до образуване на камъни в бъбреците.

Бразилски орехи
Бразилският орех е една от най-полезните ядки, тъй като съдържа протеини, фибри, незаменими мастни киселини и селен. Спомага за намаляването на серумния холестерол и кръвно налягане. С неговата консумация трябва да бъдете особено внимателни, тъй като ядките на бразилския орех съдържат голямо количество селен, те могат да бъдат токсични, когато превишавате консумацията им.
В резултат на това, би могло да имате загуба на коса, крехкост или загуба на ноктите, дерматит, неврологични нарушения. Съветът на специалисти е да консумирате бразилски орех не повече от три пъти седмично и не повече от 10 бр ядки на консумация.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft