"Помагайте, киселото зеле се "точи", какво да правя"

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
"Помагайте, киселото зеле се "точи", какво да правя"
1255
Снимков материал: pixabay.com
"Помагайте, киселото зеле се "точи", какво да правя"

Помогнете, момичета – киселото ми зеле започна да се „точи“ и изобщо не знам какво да правя. Беше специално за мъжа ми и го гледам като писано яйце – претаках го редовно, държах съда на хладно, а днес като го отворих… сокът е гъст и лепкав.

Ужас!

От няколко часа чета и се чудя откъде е дошъл проблемът. Казват, че когато саламурата не е достатъчно подсолена – трябва да е поне 2.5% соленост – и когато времето е по-топло от нужното, зелевата чорба става идеална среда за развитие на онези бели гъбички по повърхността. Ако към това добавим и не добре затворен съд, започват чудесата – пелена, газове, недоферментация… и накрая сокът става „лигав“, точно като моя.

Четох, че „точенето“ може да означава и недостатъчна ферментация – газът няма откъде да излезе, налягането се вдига и сокът променя консистенцията си.

И сега не знам – да го спасявам ли, да го промивам ли, да доливам ли нов саламурен разтвор, или направо да го изхвърля? Някой минавал ли е през това чудо? Какво направихте и успяхте ли да върнете зелето към живот? Помагайте!

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft