За да направите този кекс, ще ви трябват съставки, които вече имате в кухнята си. Не ви е необходим миксер за разбиване, а само чаша за измерване на съставките.
Можете да ядете изпечения кекс веднага, докато е топъл, или да изчакате да се охлади и да го поръсите с пудра захар, но можете и да го полеете със сироп или шоколадова глазура. Постен е, което го прави чудесен за наближаващите коледни пости. Ето какво ви е необходимо за много вкусния и лесен Постен мраморен кекс :
Постен мраморен кекс
Продукти (измерени с чаша от 200 мл):
- 4 чаши брашно
- 2 чаши захар
- 1 чаша олио
- 1 пакетче бакпулвер (10 г)
- 2,5 чаши газирана вода (500 мл)
- 2 супени лъжици какао на прах
- 2 пакетчета ванилова захар (20 г) или 1 супена лъжица екстракт от ванилия
Приготвяне:
Веднага в самото начало включете фурната да загрее на 180 градуса. В дълбока купа пресейте четири чаши меко брашно и едно пакетче бакпулвер. Със същата купа отмерете две чаши захар и я изсипете в брашното.
.jpg)
Снимка: YouTube
Към сухите съставки (брашно, захар и бакпулвер) добавете една чаша олио (200 мл) и две чаши и половина газирана вода (половин литър). След като добавите всички съставки, остава само да ги разбъркате добре с кухненска тел за разбиване или шпатула.
.jpg)
Снимка: YouTube
.jpg)
Снимка: YouTube
Когато получите равномерна, гладка и полутечна смес, разделете я на две приблизително равни части (изсипете половината в друга купа), след което добавете две супени лъжици какао на прах към едната половина и разбъркайте добре, за да се смесят.
.jpg)
Снимка: YouTube
Към другата смес добавете две пакетчета ванилова захар или екстракт от ванилия, ром бърбън или друг ароматизатор по ваш избор и разбъркайте отново, за да се разтвори и изглади. След това пригответе тава за печене с размери 33x23 см или такава с подобни размери:
Намажете дъното и стените с малко олио, след което поръсете с брашно и разклатете добре тавата, за да се разпредели брашното равномерно. Отърсете излишното. Вместо олио и брашно, можете да застелете тавата с хартия за печене.
.jpg)
Снимка: YouTube
.jpg)
Снимка: YouTube
След това остава само да излеете сместа: редувайте да изсипвате малко светла и малко тъмна смес, така че да получите мраморен ефект. Печете в предварително загрята фурна на 180 или 170 градуса, приблизително за 40-45 минути (или проверете с клечка за зъби).
.jpg)
Снимка: YouTube
Внимавайте да не препечете кекса, за да не изсъхне прекалено много. Оставете изпечения кекс да се охлади малко, след което го поръсете с пудра захар.

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
Ние го ядохме топъл, нямахме търпение. Ако случайно ви остане парче, просто го увийте в пош, за да не изсъхне, и му се насладете на следващия ден.

Снимка: YouTube

Снимка: YouTube
Да ви е сладко!














