Постна бъдникова погача с паричка - ето как се меси за здраве и берекет!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Постна бъдникова погача с паричка - ето как се меси за здраве и берекет!
Постна бъдникова погача с паричка - ето как се меси за здраве и берекет!
379
Източник: За Жената
Постна бъдникова погача с паричка - ето как се меси за здраве и берекет!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Традицията на Бъдни вечер повелява трапезата да е постна, включително и обредния хляб. В някои краища на страната го приготвят с мая, но най-често рецептата включва само сода или в краен случай - бакпулвер.

Задължително в погачата се пъха и метална монета - за здраве.

Предлагаме ви да опитате тази класическа рецепта за Постна бъдникова погача с паричка - за здраве и берекет.

Най-важното е семейството да се събере за Бъдни вечер и Коледа, а за обяд или вечеря се разчупва погачата и се смята, че който получи монетата, ще има най-голям късмет през цялата година. Ето какво ви е необходимо според рецептата за Постна бъдникова погача с паричка:

Постна бъдникова погача с паричка

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

  • 700 г брашно
  • 1 кубче прясна мая (30-40 г)
  • 400-450 мл вода
  • 1 супена лъжица сол
  • 1 супена лъжица захар
  • 50 мл олио

ПРОЦЕДУРА:

Разтворете маята в топла вода, заедно със захарта и двете супени лъжици брашно. Оставете на топло място за 10-15 минути, докато се активира и разпени.

В дълбока купа пресейте брашното и го смесете със сол. Добавете олиото и активираната мая.

Месете тестото на ръка, докато стане компактно. То трябва да е меко на консистенция, но да се отделя от стените на купата и да не лепне по ръката ви.

омесен отесто за питка

Снимка: YouTube

Оформете го на топка и го намажете с малко олио. Покрийте и оставете на топло място да втаса за 45 минути или докато удвои обема си.

втасало тесто питка

Снимка: YouTube

Обърнете втасалото тесто върху набрашнена повърхност и внимателно го омесете, колкото да отстраните излишния въздух, но не го месете прекалено. Разделете го на две части и оформете на две топки.

Покрийте едната топка с фолио, за да не изсъхне, а в другата поставете монетата и внимателно я сплескайте леко с точилка до размера на тавата, в която ще се пече. Постелете тавата с хартия за печене.

тесто в тавата

Снимка: YouTube

От втората топка тесто откъснете парче и го оформете с размер на топка за тенис и направете още една по-малка топка, с размер на топка за пинг-понг. Разделете останалата част на две части и всяка разточете на дълги рулца с длани.

фитили от тесто

Снимка: YouTube

След това разточете голямата топка на продълговата, тънка, овална кора и изрежете три дълги ленти.

Съединете ги в единия край и сплетете в голяма плитка. Разделете я на две части и ги поставете върху тестото в тавата под формата на "кръст".

плетене тесто

Снимка: YouTube

питка с украса

Снимка: YouTube

Поставете двата големи фитила в позиция "X", пресичайки се по средата, и след това ги усучете в спирала.

усукано тесто

Снимка: YouTube

Поставете тази „спирала“ като венец около погачата.

украса за погача

Снимка: YouTube

Разделете най-малката топка на 4 части и разтегнете всяка една с дланта си като малък фитил, след което я оформете в буквата „S“ и я поставете във всеки от 4-те ъгъла.

обредна погача

Снимка: YouTube

Намажете хляба с олио, покрийте с найлонов плик и го оставете да втаса за 20 минути, за да увеличи леко обема си.

След това печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 минути или докато погачата се зачерви хубаво.

бъдникова погача

Снимка: YouTube

Ако забележите, че погачата покафенява твърде бързо, покрийте я с парче фолио или хартия (не я затваряйте плътно) и продължете да печете.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft