Изключително вкусни домашни Триъгълни чеснови хапки с прекрасен аромат на чесън и вкусен пълнеж с шунка. Меки са и можете да им се насладите и на следващия ден.
Изключително вкусни домашни закуски, приготвени от тесто с мая с прекрасен аромат на чесън и отличен пълнеж.
Те са меки и можете да им се насладите дори на следващия ден.
Но това при нас никога не се случва, защото колкото и да направя, изчезват за няколко часа!
Триъгълни чеснови хапки с шунка
Продукти:
- 100 мл растително масло (зехтин или олио)
- 500 мл прясно мляко
- 750 г обикновено брашно
- 2 чаени лъжички сол
- 1 чаена лъжичка захар
- 1 кубче прясна мая (40 г)
- 125 г масло
- 11-12 скилидки чесън
- 2 яйчни жълтъка
- 150 – 200 г тънко нарязана шунка
- 150 г настъргано сирене
- Семена или кимион за поръсване
Приготвяне:
Първо ще приготвим закваската:
Разтворете захарта в малко топло мляко и натрошете маята.
Изчакайте, докато маята шупне.
В друга купа смесете брашното със солта.
Добавете маята, омекналото масло, останалото мляко и олиото.
Омесете еднородно тесто и го покрийте с кърпа.
Оставете да втаса на топло място.
Прехвърлете тестото върху работна повърхност.
Премесете и разделете на 4 части, всяка от които разточете на тънък лист.
Смесете счукания чесън с жълтъка.
Разпределете тази смес върху всеки лист тесто.
Снимка: Pinterest
Поставете резените шунка върху плънката и поръсете със сирене.
Накрая навийте всеки лист на руло.
Намажете с останалата смес от чесън и жълтък или само с жълтък и поръсете със семена.
Нарежете всяко руло на триъгълници с остър нож.
Снимка: Pinterest
И прехвърлете върху тава за печене, покрита с хартия за печене.
Снимка: Pinterest
Загряваме фурната на 180 градуса.
Докато се загрява, оставете триъгълниците да втасат върху тавата за печене.
Снимка: Pinterest
Печете на 180 градуса за 30 минути.
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest
Пожелаваме ви добър апетит! :-)
Може да импровизирате с плънката на триъгълниците - много са вкусни със сирена, а също и със смес от сирене и шунка.
Снимка: Pinterest
Да ви е сладко!