Празнично меню за Нова Година - списъци 4 варианта

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Празнично меню за Нова Година - списъци 4 варианта
43545
Източник: receptite.com
Празнично меню за Нова Година - списъци 4 варианта

Предлагаме ви рецепти, разделени в менюта, подходящи за Нова година - Традиционни менюта, които включват основно български рецепти, и менюта за гости с удобни парти хапки, впечатляващо оформление и разнообразие, бързото меню ще помогне на най-заетите от вас. Заповядайте: 

ТРАДИЦИОННО МЕНЮ ЗА НОВА ГОДИНА ПЪРВИ ВАРИАНТ 

Новогодишен часовник

1 кг картофи
3 бр.

яйца
3-4 бр. кисели краставички
1 бр. червена чушка
50 г грах
250 г майонеза
маслини
сол

Картофите се сваряват, обелват и намачкват. Прибавят се твърдо сварените и нарязани или настъргани яйца, ситно накълцаните кисели краставички, майонезата и сол на вкус. Сместа се разбърква добре, изсипва се в голяма чиния и се украсява като часовник - от нарязаните на лентички маслини се правят цифрите (римски), от чушката се взимат 2 тънки резенчета с различна дължина - за стрелките, като се разполагат, така че часовникът да сочи 11:50, а за рамка се нареждат зрънца от сварения грах.

Салата Костенурка

150-200 г пилешко месо - печено или варено
4 бр. сварени яйца
150 г кашкавал
100 г ситно счукани орехи
250 г майонеза

Белтъците се отделят от жълтъците и се настъргват, след което се смесват с малко майонеза. Слагат се в чиния, в която ще се поднасят. Върху тях се слага месото, върху него пак малко майонеза, настъргва се кашкавала, върху него жълтъците (като се отделя малко за глава) и пак майонеза. Поръсва се с орехите с майонеза се декорира отгоре. От оставения жълтък се оформя глава, черен пипер за очи и зрънчо за лапите на костенурката. 

Макало с картофи

1 кг картофи
10 бр. сухи сладки червени чушки
4-5 скилидки чесън
150 мл олио
сол
 
Катофите се сваряват в подсолена вода заедно с кожата. Още топли се обелват и намачват в хаванче, отделят се в подходящ съд. Сухите чушки се измиват и се сваряват в малко вода. Като поомекнат се изваждат, обелват се и се намачкват в хаванчето заедно със скилидките чесън и малко сол. Добавят се към намачканите картофи и се разбърква добре, ако е необходимо се посолява. В тиган загряваме олиото докато се нагрее добре и го изсипваме към останалите продукти. Добавяме 4-5 с.л. от водата в която са врели чушките и разбъркваме добре. Поднася се с хляб. По традиция не се използва прибор, а с пачре хляб се загребва от макалото. 
Макало произхожда от глагола *макам* - намитам, топя (малко ми е трудно да намеря точната дума, надявам се ме разбрахте и се извинявам неясния превод).

Капама със свинско и пилешко

500 г пилешко филе
500 г свинско месо
150 г мариновани гъби
2 с.л. соев сос
3 с.л. горчица
1 с.л. майорана
3 глави лук
1/3 ч.ч. бяло вино
100 г кашкавал
100 мл пилешки бульон
сол
черен пипер
100 мл олио

Месата се нарязват на хапки и се запържват в олиото, докато леко се зачервят. Изваждат се и се объкват с горчицата, соевия сос, майораната, солта и черния пипер. Лукът се нарязва на ивички, а кашкавала - на малки кубчета. В намаслен гювеч се изсипват половината от месата, слагат се нарязаните гъби, лука и кашкавала, и отгоре се изсипват останалите меса. Налива се бялото вино и бульона. Гювеча се похлупва и се слага в студена фурна. Пече се на умерена температура.

Боб с кисело зеле

500 г бял боб
3 глави лук
6 с.л. олио
1/2 кисела зелка
червен пипер

Бобът се сварява с две глави ситно нарязан лук и 3 с.л. олио. В друг съд се сварява ситно нарязаната зелка. Щом стане готова се прехвърля при сварения боб. Една глава ситно нарязан лук се запържва в 3 с.л. олио и малко червен пипер. Яденето се залива при запръжката и се разбърква. Ако има нужда се посолява. Оставя се да ври още десетина минути.
По-вкусно става ако се добавят свински пръжки. Те могат да се прибавят при запържването.

Баклава с готови обикновени кори

1 кг обикновени кори
500 г масло
250 г орехови ядки
1 с.л. (10 г) канела
700 г захар
сока от 1 лимон

Тавата се намазва с разтопено масло (най-добре е да се използва правоъгълна тава) и се нареждат две трети от корите. Поставят се смлените орехови ядки, смесени с канелата и върху тях се слагат останалите кори. Баклавата се нарязва на ромбове и се залива с разтопеното масло. Пече се до златисто. От захарта и 600 мл вода се приготвя сироп, който се вари само 2 минути и към него се прибавя лимоновия сок (може и малко лимонтузу, разтворено във вода). Изстиналата баклава се залива с охладения сироп и се оставя 1 денонощие да отлежи, за да се сиропира добре.

Кокосови топчета

300 г обикновени бисквити (2 пакета)
200 г масло
150-200 г пудра захар
1 с.л. ром или няколко капки ромова есенция
150 г кокосови стърготини
2 с.л. какао

Бисквитите се натрошават и се смилат. Маслото се разтопява и към него се прибавят захарта и какаото. Добре е предварително да се пресеят, за да не се образуват бучки. Добавя се ромът или няколко капки есенция. Тази смес се налива при смлените бисквити и се размесва добре до получаване на хомогенна маса. Оформят се топченца, които се овалват в кокосовите стърготини. Държат се в хладилник, за да се стегне маслото.

Торта Наоми

За блата:
5 бр. яйца
5 с.л. брашно
5 с.л. захар
10 г бакпулвер
2 с.л. какао
100 г шоколад
За заливката:
500 мл сладкарска сметана
500 г шоколадов кувертюр
200 г захар
125 г масло
За карамела:
500 г захар
200 мл сладкарска сметана
1 с.л. масло
200 г орехови ядки

Приготвяме шоколадова заливка. В касарола кипваме сметаната и захарта, добавяме натрошения шоколадов кувертюр и маслото. Оставяме заливката да се охлади. В тенджера карамелизираме захарта, прибавяме сметаната и маслото. Приготвяме пандишпановия блат. Разделяме жълтъците и белтъците на 5 яйца. Разбиваме белтъците на сняг. Разбиваме жълтъците с захарта, докато станат на пяна. Смесваме жълтъците и белтъците при непрекъснато разбъркване. Смесваме какаото и брашното и добавяме към яйчената смес, като бавно разбъркваме. Прибавяме разтопения шоколадов кувертюр. Изсипваме приготвената смес в тава (35х25 см), на дъното на която сме сложили намаслена хартия. Печем около 10-15 минути във фурна, загрята на 180-190 градуса. Оставяме блатът да изстине и отлепваме хартията. Разрязваме блата на две части. Едната нарязваме на кубчета. Другата намазваме с шоколад и аранжираме с кубчета блат и орехови ядки. Заливаме тортата с карамел и оставяме в хладилник за 1-2 часа, за да стегне.

 ТРАДИЦИОННО МЕНЮ ЗА НОВА ГОДИНА ВАРИАНТ 2

Новогодишна питка

малко повече от 1 кг брашно
500 мл прясно мляко
3 бр. яйца
1 с.л. сол
1 с.л. захар
3 с.л. олио
125 г масло или маргарин
1 кубче мая (42 г)

Маята се натрошава, разбърква със захарта, 1-2 с.л. брашно и малко хладко прясно мляко и се оставя да втаса. Брашното се пресява три пъти (последният път заедно със солта). В средата се прави кладенче, в което се изсипват леко разбитите яйца (1 бр. жълтък се отделя за намазване на питката), олиото и втасалата мая. Постепенно се налива от леко затопленото прясно мляко. Замесва се средно твърдо тесто. 
Отделя се тесто с големината на портокал. Разточва се на два малки правоъгълника. Намазват се с масло, слагат се един върху друг и се навиват на руло. Полученото пънче се притиска леко от едната страна и се слага на тази страна в средата на намазана тава. 
Останалото тесто се разделя на 4 равни части. 
Две парчета се разточват на еднакви кръгли кори. Намазват се с масло и се слагат една върху друга. Разрязват се на 8 триъгълника, навиват се на кифлички от острият връх към основата и се редят на равно разстояние в тавата. 
Другите 2 парчета се разточват на еднакви правоъгълника. Намазват се с масло, слагат се един върху друг и по дължината на получения нов правоъгълник се навиват на руло. Режат се на 8 еднакви части. Нареждат се между кифличките, изправени като пънчета. 
След като питката втаса, се намазва с отделения жълтък, разбит с няколко капки олио и 1 ч.л. прясно мляко. Пече се в умерена фурна - на 180 С. 
Готовата, още гореща питка се напръсква с вода и завива с кърпа, за да остане мека.

Руска салата Новогодишен пламък

200 г варени картофи
2 бр. сварени яйца
50 г сварен грах
100 г хамбургски салам
подправки по избор
3 с.л. майонеза
магданоз
1 бр. печена белена червена чушка
50 г кашкавал

Картофите се нарязват на дребни кубчета, прибавя се грахът, надробените яйца на ситно и салата, подправяме със сол и разбъркваме с майонезата. В чиния слагаме от салата в кръг, слагаме парчето кашкавал отгоре, да послужи за свещ, пламъка правим от лентичка червена чушка, панделката също. От магданоза слагаме цели листенца отстрани, да изглежда като венец и отстрани малки парчета от чушката и кубчета морковчета.

Салата Слънчоглед

250 г млечна салата по избор или цедено кисело мляко или смес от кисело мляко и натрошено сирене
10-15 бр. маслини
50-70 г чипс

Слага се салатата в плитка чиния и отгоре се забожда леко под наклон чипса, като се оформят 2-3 окръжности по ръба, а в средата се нареждат маслините. Чипса наподобява листата на слънчоглед, а маслините - семките в питата.

Руло от печени чушки със сирене и яйце

11 бр. печени чушки
4 бр. яйца
200 г сирене

Подмазваме правоъгълна форма за кекс. На дъното редим две разполовени чушки, в двата къси края слагаме по половин чушка като оставяме краищата да висят навън. По същия начин редим чушки по цялата дължина на формата. Разбъркваме смес от яйцата и сиренето и изсипваме в тавичката. Завиваме с останалите да висят краища на чушките и печем на 200С.

Пълнено пиле с кисело зеле и микс от меса

1 бр. пиле
 2 бр. големи кисели зелки
500 г кайма
1 кг свински гърди
1 кг суров суджук или наденица
1 кг сланина или бекон
50 г ориз
100 г пилешки дробчета
50 г пилешки сърца
1 глава лук
100 мл бяло вино
червен пипер, дафинов лист, черен пипер на зърна

Сваряваме дреболийките от пилето и ги нарязваме. Приготвяме плънка от задушения лук, каймата, ориза и дреболийките (в нея добавяме малко сол). Пълним пилето с плънката и го зашиваме. С останалата плънка завиваме сармички в зелев лист. Нарязваме останалото зеле, разстиламе го в тавата, поставяме пилето, покрито с няколко резена сланина и го повиваме с листа от зелето. Отстрани нареждаме свинското месо, суджука и сланината. Поръсваме с подправките, виното, 1 чаша вода или разсолница, в зависимост от солеността й. Ястието се захлупва и се пече на 120 С цяла нощ, а на сутринта е готово. Но успешно се изпича и за два и половина часа на 220 С.

Постни сармички с лук

1 бр. кисела зелка
1 глава лук
1-2 стръка праз лук
1 ч.ч. ориз
1/2 ч.ч. доматен сок
 черен пипер
червен пипер
сол
джоджен

Двата вида лук се нарязват и се задушават в 4-5 с.л. мазнина и малко вода. След това се прибавя изчистения и измит ориз. След като се разбърка добре се прибавя и доматения сок. Налива се и 1/2 ч.ч. вода и отново се разбърква, след което се прибавят подправки по желание. От киселото зеле се отделят листа, като един лист се разделя на 2-3 части - колкото да събере 1 ч.л. от плънката и да се завие на сармичка. По желание могат да се оформят и по-големи. Готовите сарми се сваряват на слаб огън до готовност. Сервират се с кисело мляко.

Баница с късмети 

500 г готови кори
4 бр. яйца
250 г сирене
2-3 с.л. кисело мляко
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.ч. хладка вода
125 г масло

Приготвя се плънка от разбитите яйца, натрошеното сирене, киселото мляко, содата и хладката вода. В ненамазана тава се слага кора, намазва се с разтопеното масло и се слага от плънката 2-3 с.л. след това втора кора - пак се намазва с масло и плънка и така до свършване на корите. Най-отгоре се покрива с кора и се намазва обилно с масло. Нарязва се на парчета като торта и във всяко парче се слага късметче, завито в паус (оризова хартия). Пече се в предварително затоплена фурна около 1 час. Изважда се от фурната и се обръща върху 4 купички или порцеланови чаши - така, че да се опират върху ръба на тавата. Покрива се с кърпа да се задуши. По този начин баницата става пухкава и не се сляга след изстиване.

Тиквеник със сушени плодове и овесени ядки

400 г готови кори
3/4 ч.ч. олио
За плънката:
800 г тиква
2-3 с.л. финни овесени ядки
1/2 ч.ч. нарязани орехи
1 ч.ч. сухи плодове – стафиди, смокини, фурми, сини сливи и др.
3/4 - 1 ч.ч. захар или съответното количество подсладител
1 ч.л. канела

Тиквата се настъргва на едро ренде. Плодовете се нарязват на малки парченца. Смесват се всички продукти, без олиото. Поръсва се една кора с олио, върху нея се слага втора кора, поръсва се с олио и се разстила от плънката. Навива се на руло и се поставя в намаслена тава. След като се наредят всички рула се намазват отгоре с олио. Тиквеникът се пече на 190-200 С до зачервяване. По желание при сервиране се поръсва с пудра захар.

Арменски сладки

 1 ч.ч. олио

1 ч.ч. вода
1 малка щипка сол
3 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода
200 г орехови ядки
150 г локум
За овалване:
150 г пудра захар
ванилия

Водата и олиото се слагат да заврят. След това се прибавят содата и солта и сместа се отмества от котлона. Прибавя се брашното наведнъж и се бърка с дървена лъжица. Получава се топка тесто, която се оставя да се охлади. Взимат се топчета тесто и се разстилат леко на дланта. В средата се поставя парченце локум и орехче и се оформя топче. Сладките се подреждат в тава, застлана с хартия за печене и се пекат на 180 С, докато се зачервят. Изваждат се от фурната и още горещи се овалват в пудрата захар.

МЕНЮ ЗА ПАРТИ ЗА НОВА ГОДИНА

Цветни топчета със сирене

400 г сирене
200 г сирене Рокфор, кашкавал или друг вид сирене по желание
4 с.л. сусам
4 с.л. нарязан магданоз
4-5 бр. червени чушки
2-3 стръка пресен лук
по 1 с.л. риган и джоджен

Двата вида сирене ги смесваме, намачкваме ги с вилица и от тях оформяме малки топчета с големина на среден орех. Вземаме 3 съда. В единият слагаме сусамените зрънца, в другият приготвяме зелена смес от нарязаните магданоз, зелен лук, риган и джоджен и ги разбъркваме добре. В третият съд поставяме суровите червени чушки, нарязани на кубчета. Топчетата от сирене овалваме едни в червеното блюдо, други в зеленото, а трети в сусаменото блюдо. Оформя се едно много красиво блюдо с различни цветове.

Шункови рулца

За тестото:
100 г извара
150 г кисело мляко
1/4 ч.л. сол
6 с.л. маргарин
400 г брашно
1 с.л. бакпулвер
За пълнежа:
150 г шунка
100 г кашкавал
1 с.л. доматено пюре
3-4 стръка магданоз
1 бр. жълтък за намазване
1 с.л. сусам или мак
Брашното се смесва с бакпулвера и солта. Изварата се разбива с млякото и разтопения маргарин. Брашното се прибавя постепенно към млечната смес и се оформя тесто. Разточва се върху набрашнена повърхност на лист с дебелина 5 мм. 
Смесват се ситно нарязаната шунка, настъргания кашкавал, ситно нарязания магданоз и доматеното пюре. Получената смес се разстила върху разточения лист и се завива на стегнато руло. Увива се с фолио и се слага да стегне във фризера за 15 минути. Рулото се нарязва на парчета с дебелина 1 см. Намазват се с жълтък, поръсват се със сусам или мак и се слагат върху хартия за печене в загрята на 200 С фурна за 20 минути или докато се зачервят.

Мини вързопчета от палачинки

готови палачинки с диаметър около 12-14 см
За плънката:
гъби
лук
200 мл готварска сметана
сол и черен пипер
масло за пържене
пера от пресен лук
кашкавал или сирене

В маслото за запържват ситно нарязания лук, гъбите нарязани на дребно, добавя се малко вода и се оставят да се задушат за 15 минути, на слаб огън. Добавя се малко брашно (колкото да се сгъсти, ако е необходимо) разбърква се добре, прибавя се сметаната и държим на котлона докато кипне. Намаляме котлона и оставяме да поври малко. След като извадим прибавяме настъргания кашкавал или сирене. Във средата на всяка мини палачинка слагаме от плънката и завързваме с перо от лук.

Пирински таралеж

1 бр. зелка (кисела или прясна)

800 г смляно месо за кюфтета
1 глава лук
1-2 филии накиснат хляб
2 бр. яйца
150 г брашно
300 мл олио
сол
черен пипер
брашно за овалване
мазнина за пържене

Всички продукти (каймата, яйцата, хлябът, кромидът, черният пипер) се омесват добре, оформят се във вид на малки топчести кюфтенца, овалват се в брашно и се изпържват в маслена баня. След това кюфтенцата се набождат върху зелката с дървени клечки, докато покрият повърхността на зелката. Таралежът се поставя върху по-широко плато, така че от време на време да се отрязва от зелката, която се използва като гарнитура.

Горещи бомби

300 г кайма
2 бр. домати
1 бр. зелена чушка
1 ч.л. червен пипер
1 глава лук
1 пресована скилидка чесън
сол
масло
1 кг картофи
2 бр. яйца
галета
1 ч.л. бял пипер
1/3 ч.ч. прясно мляко

Лукът се нарязва на ситно и се задушава с маслото, прибавят се ситно нарязаните чушка и домат, червения пипер и чесъна. Добавя се каймата, солта и белия пипер. Задушават се докато остане на мазнина. Картофите се обелват, нарязват и сваряват в подсолена вода. Слага се бучка масло, прясното мляко и се намачкват на пюре. Всичко се оставя да се охлади за около час. После в шепа се разстила малко пюре (да покрие дланта), слагат се 1-2 лъжици от плънката и се завива от всички страни с него. С мокри ръце се оформя на топка, панира се в галета и яйце и се пържи в сгорещена мазнина. Отцеждат се върху салфетка. Поднася се върху зелена салата, в компанията на студена бира.

Предястие с гъби и Пармезан

300 г гъби
1 глава червен лук
50 г масло
50 г сирене Пармезан
хляб за канапе

Лукът и гъбите се нарязват на дребно. В препърженото масло прибавяме лукът и бъркаме 1-2 минути. Добавяме гъбите и пържим още 7-8 минути. Посоляваме, добавяме пармезана и разбъркваме. От хляба, с форма се изрязват кръгове или се нарязва на квадрати и върху тях се слага гъбена смес оформена като топка, поръсва се със фино настърган пармезан и се сервира.

Пилешки хапки с кашкавал

1 бр. пилешко филе (пеперуда) - около 400 г
200 г кашкавал
1 бр. яйце
3-4 с.л. брашно
3-4 с.л. панировка или галета
сол, черен пипер
олио за пържене
соев сос, горчица, чеснов сос или сос по избор

Пилешкото филе се сварява, прибавят се солта и черния пипер. След като изстине, месото се накълцва на много ситно, добавя се настъргания кашкавал. Оформят се плоски хапки със силно притискане, така че да станат плътни. Овалват се последователно в брашното, яйцето и накрая в панировката. Пържат се в сгорещено олио. Поднасят се с няколко купички сосове (соев сос, горчица, чеснов сос или друг по избор).

Залчета

500 г брашно
1 пакетче суха мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
100-120 мл олио
150 мл (приблизително) вода или сурватка

Смесват се брашното, маята, солта и захарта. Слага се олиото и се претрива, докато се поеме изцяло. Тестото трябва да стане ронливо, но компактно, при притискане да приема форма. Ако е нужно, се долива още малко олио. Долива се водата, топла (ако се ползва сурватка, също се позатопля) и се измесва твърдо тесто. Оставя се да престои - 30-40 минути. 
Загрява се фурната на 180 С (вентилатор 160). От тестото се оформят малки топченца - колкото череша. Нареждат се в намаслена тава. Най-лесно става, когато се започне по стените на тавата и се нарежда към средата. Пекат се около 30 минути. Сервират се още топли - вместо хляб или просто така, с чаша чай или айран. 

* Формата е 26 см и се изпълва точно. Правила съм ги и във форма за кекс (с дупка), тогава на 2 реда. И така се отделят безпроблемно едно от друго. В дупката може да се сложи купичка с някакъв сос за топене - аз правя например катък, всеки си взима по едно дървено шишче, набожда си залче, топи и хапва.

Цигарен бюрек

400 г кори за баница
За плънката :
250-350 г сирене
4-5 бр. яйца
1 връзка магданоз
олио

Корите се разстилат и се нарязват на триъгълници. Отделят се белтъците на яйцата, смесват се с натрошеното сирене и нарязания на ситно магданоз. С получената плънка се намазват триъгълните парчета кора, като плънката се слага в основата на триъгълника. Преди да се завие на стегнато ролце, се подвиват двете ъгълчета, за да не изтича пълнежът. Намазват се с разбитите жълтъци и се пържат и от двете страни в сгорещеното олио до златисто. Могат да се поднесат върху кисело мляко и поръсени със ситно нарязан магданоз.

Орехови маслени топчета

1 ч.ч. свинска мас
1 ч.ч. пудра захар
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. смлени орехи
още около 1 ч.ч. смлени орехи за овалване - по желание

Към меката свинска мас се добавят всички продукти и се меси с ръка. Ако сместа омекне доста от топлината на ръцете се слага за 15-20 минути в хладилника. Правят се топчета, колкото малък орех (по желание могат да се овалват в смлени орехи) и се подреждат в суха тава. Пекат се в предварително загрята фурна на 180С около 15 минути. След като се извадят и изстинат, могат да се поръсят и с пудра захар.

Сиропирани макови пастички

3 бр. яйца
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. брашно
10 г бакпулвер
1/3 ч.ч. маково семе (шоколадови пръчици)
Захарен сироп:
1 ч.ч. вода
3 с.л. захар
За глазурата:
150 г бял шоколад
сладкарска червена боя
1 ч.л. какао
2-3 с.л. масло
2 с.л. олио

Продуктите за блата се разбиват с миксер по реда на тяхното записване до получаване на кексово тесто. Слага се в намазнена тавичка 25 см и се пече около 30 минути на 180С. След като поизстине се залива със захарния сироп и се нанася глазурата (продуктите се разтварят на водна баня). Реже се в кръгла форма и се поръсва по желание с кокосови стърготини или друга украса. 

Домашна торта с бишкоти

250 г бишкоти
300 г чаени бисквити с какао
200 г течен шоколад
1 ч.ч. смлени орехи (за украса)
2 с.л. какао
1-2 ванилии
3 пакетчета - топла напитка 3в1 или друга разтворима топла напитка с кафе или какао
За крема:
400 г заквасена сметана
200 г течна сметана
2-3 с.л. пудра захар

В тортена форма с диаметър 26 см се подреждат половината от бишкотите, като се потапят в разтворените пакетчета 3в1 (не трябва да е горещо). След това се маже с 1/3 от крема, който се приготвя от заквасената сметана, течната сметана и пудрата захар, поръсват се половината от натрошените бисквити (смесени с двете с.л. какао) и върху тях се полива с разтопен течен шоколад (3 с.л.). Следват пак бишкоти, крем, бисквити, течен шоколад и се завършва с крем. Украсява се със смлените орехи или по избор.

МЕНЮ ЗА ПАРТИ ВТОРИ ВАРИАНТ

Корабчета от сирене  

6 бр. яйца
3 с.л. цедено мляко или майонеза
50 г настъргано сирене
 сол
За декорацията:
6 бр. правоъгълни парчета твърд кашкавал
12 бр. маслини
солети
магданоз

Твърдо сварените и обелени яйца се разделят на две части по дължина на яйцето. Жълтъците се изваждат и се разбъркват с останалите продукти, така че да се получи почти гладък крем. Внимава се със солта, ако сиренето е солено. С крема се пълнят белтъците, с помощта на шприц или чаена лъжица. Филиите кашкавал се режат на триъгълници, забождат се за платна. Солетата се начупва на необходимата дължина, забожда се за мачта. На останалото място върху крема се забождат маслината и магданоза. 
За предпочитане е цедено кисело мляко, защото крема става по-стегнат и по-добре се задържа декорацията.

Сандвичи Брускета

франзела
1 бр. домат
1 бр. оранжева/червена чушка
1 бр. малък морков
1 стрък пресен лук
няколко клончета от броколи
сирене Крема
около 50 г настърган кашкавал

Зеленчуците се нарязват на ситно и се разбъркват заедно. Франзелата се нарязва на филийки и се намазва тънко със сиренето Крема. Намазаните филийки се подреждат в тавичка и върху тях се разпределят зеленчуците. Пекат се в предварително загрята фурна (само отгоре), докато зеленчуците леко позавехнат. Поръсват се с настъргания кашкавал и се пекат още 3-5 минути, докато кашкавалът се разтопи. Поднасят се топли. 
Може да се експериментира и да се използва сирене Крема с вкус на пушена сьомга или със сушени домати и босилек - каквото предлага търговската мрежа. Сиренето може да се замени и с извара.

Парти хляб Змия

20 г мая (1/2 кубче)
1 ч.л. захар
 1 ч.л. сол
брашно (колкото поеме)
масло за намазване
1 скилидка чесън
сирене Моцарела
чери доматчета
2 бр. стафиди (за очи)
люта чушка (за език)
босилек

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Маята се разтваря в 250 мл топла вода със сол и захар. В брашното се прави кладенче и се добавя течността. Замесва се еластично тесто, което се оставя да втасва на топло около 1 час. От тестото се оформят топчета, нареждат се в тава под буквата S (или в друга форма, наподобяваща змия). Поставят се очи и език на змията и се оставя на топло 30 минути. Пече се в загрята на 220 C фурна до готовност. Скилидката чесън се пресова и се смесва с маслото. Змията се намазва с маслото и се покрива с фолио да се задуши. Моцарелата и доматчетата се поръсват с босилек, нареждат се на клечки за зъби и се поставят върху змията. 

Таралеж с шунка и луканка

200 г луканка
 250 г шунка
1 бр. зелка
100 г зелени маслини без костилки
100 г черни маслини без костилки
клечки за зъби
алуминиево фолио

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Отрежете кочана на зелката, така че да може да седи стабилно. Опаковайте я в алуминието фолио. Нарежете шунката и луканката на тънки парчета (може да купите и нарязани). Увийте всяко паче на фуния или дъга около маслина, набодете с клечка за зъби (може да ползвате и коктейлни сабички) и забодете върху зелката.

Шишчета от пилешка кайма

2 бр. пилешки гърди (около 500 г)
 2 бр. люти чушки
2 с.л. чили сос
олио
сокът от 4 бр. лайм
2.с.л ситно нарязан магданоз
кориандър
сол, черен пипер

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Пилешкото месо се измива със студена вода, подсушава се и се реже на ситно. Смила се с кухненски робот или с месомелачка. Ситно нарязаните чушлета се добавят към месото заедно със соса. От каймата се оформят 12 овални топчета и се набождат на шишчетата. Тава се покрива с намаслено алуминиево фолио. Шишчетата се подреждат и се пекат на среден ред в предварително загрята на 180 градуса фурна 20-25 минути. За соса се смесват сока от лайм, сол, черен пипер и кориандър.

Рулца с бекон

100 г бекон
1 бр. морков
1/2 бр. тиквичка
 2 бр. картофи
1 бр. жълтък
2-3 с.л. прясно мляко
1 с.л. брашно
1 с.л. масло
сол
 щипка мащерка
щипка куркума

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сварете картофите и още горещи ги намачкайте като за пюре. Прибавете маслото, млякото, жълтъка и подправките. Разбъркайте, докато се получи хомогенна смес и накрая добавете брашното. 
Почистете моркова и го сварете за кратко в подсолена вода. Трябва да остане суров, но жилав за да може да се обработва по-лесно. Нарежете го на тънки дълги филийки. Нарежете и тиквичката и бекона по същия начин и със същия размер като моркова.
Върху всяко листче бекон намажете малко от картофената смес, поставете отгоре морков и пак намажете. Най-отгоре сложете и листче тиквичка, върху него - картофено пюре и завийте всичко на руло. Закрепете с клечка за зъби, сложете рулцата в тава покрита с хартия и запечете в силна фурна до порозовяване.

Пържен хот-дог на клечка

4 бр. кренвирши
2 бр. яйца
250 г брашно
200 мл бира
дървени шишчета (може и клечки за зъби)
олио

Жълтъците и белтъците се разделят. Към белтъците се прибавят 50 мл от бирата и се разбиват добре. Жълтъците се разбиват с останалата бира и след това брашното се прибавя на порции при непрекъснато бъркане. Двете смеси се смесват внимателно, бъркат се с дървена лъжица. Кренвиршите се нарязват на 3 и се нанизват на клечките. Овалват се добре в яйчна паста. Пържат се във фритюрник или в съд с много и силно сгорещена мазнина.

Канапе с пастет от черен дроб

4 филийки от франзела
2 бр. сварени яйца
40 г масло
75 г пастет от черен дроб
щипка сол


Яйцата се разрязват напречно на две половинки и внимателно се изважда жълтъкът. Стрива се и се смесва с 30 г омекнало масло и щипка сол. Пастетът се разбива с 10 г масло. Филийките хляб се намазват със слой от жълтъчната смес (или се шприцоват). В средата се слага половинката белтък и се пълни с пастета (или се шприцова розичка). Може да се украси с клонче зелена подправка. 

Лимонови пастички

За тестото:
250 г маргарин
250 мл прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. захар
4 бр. жълтъци
3 и 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
сокът от 1 бр. лимон
За заливката:
4 с.л. масло
 1 ч.ч. захар
150 г нарязани орехи
сокът и настъргана кора от 2 бр. лимона
3 с.л. мед

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Маргаринът се разбива със захарта. Прибавят се един по един жълтъците. Разбива се хубаво. Прибавя се прясното мляко, лимоновия сок и брашното с бакпулвера. В правоъгълна тавичка с размери 24х28 см, постлана с хартия за печене, се разстила тестото с помощта на лъжица. Заливката се разтопява на слаб огън, като накрая се прибавят орехите и хубаво се разбърква. Блатът се пече 30 минути на 180С, изважда се и се намазва със заливката. Връща се отново във фурната за още 10 минути. След като изстине се нарязва на пастички. Може да се сервират със сладолед или сметана.

 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft