Празниците са време, в което се наслаждаваме на изобилие от храна и сладкиши, а диетата оставяме за Сръбската Нова година. За да се предотврати натрупването на мастни натрупвания по време на празниците и да се улесни храносмилането обаче, експертите препоръчват да се изпие чаша разреден ябълков оцет преди хранене.
Виктория Бекъм е сред тези, които редовно използват ябълков оцет, за да засилят метаболизма и да помогнат на тялото да се отърве от излишните мазнини.
Ето някои от ползите от ябълковия оцет:
- Подобрява храносмилането
- Понижава нивата на кръвната захар
- Намалява холестерола
- Намалява триглицеридите
- Помага в борбата със свободните радикали
- Може да помогне за отслабване, като увеличи чувството за ситост
Как да се приготви:
В чаша от 250 мл хладка вода добавете една чаена лъжичка ябълков оцет. Пийте сместа сутрин или преди хранене.
Гастроентерологът д-р Перишич обяснява, че ябълковият оцет, макар и киселинен, става основен, когато попадне в устната кухина, което елиминира вредния киселинен ефект. Той посочва, че оцетът освежава тялото и помага за възстановяване на силите, като заявява, че лично е усетил благотворното му действие, след като е бил уморен от пътуването.
Д-р Перишич добавя, че ябълковият оцет подобрява функцията на червата, бъбреците, кожата и дихателната система. Оцетната киселина предотвратява отделянето на киселина от стомаха, което улеснява храносмилането и предотвратява проблеми като рефлукс, подуване на корема и киселини.
Той съветва оцетът да се приема с мед, защото медът има противовъзпалителни свойства и заедно правят перфектна комбинация за възстановяване на лигавиците в организма. По този начин ябълковият оцет помага за здравето както на възрастните, така и на децата, а експертите твърдят, че за добър имунитет и храносмилане понякога не е необходима допълнителна терапия.














