При мариноването на зеле се добавя сол, но често се случва да се прекали с нея. В такива ситуации повечето домакини измиват зелевите листа със студена вода, преди да приготвят сарма или подварка, за да се отърват от излишната сол.
Има и такива, които слагат обелени картофи в кофа с кисело зеле, за да поемат излишната сол.
Съвети от опитни домакини
Но не се притеснявайте, има решение и за твърде соленото кисело зеле. Както съветват опитни домакини, достатъчно е да сложите моркови и зелени домати в тенджерата със зелето, които ще поемат излишната сол от саламурата и киселото зеле.
В зависимост от размера на бидона или коритото, т.е. количеството кисело зеле, е необходимо да се добавят около 2 кг обелени моркови и същото количество измити зелени домати, които трябва да се надупчат с вилица, за да поемат по-лесно излишната сол от бидона.
Ако и това не помогне, винаги имате добрия стар начин да измиете зелевите листа в студена вода, което ще премахне излишната сол. Повтаряте този процес, докато получите оптимално соления вкус на киселото зеле.
Също така, внимавайте колко сол и подправки добавяте към каймата, тъй като оризът от плънката за сарми също ще поеме част от излишната сол.














