Здравейте на всички! Днес изпекох вкусен хляб с горчица и исках да споделя рецептата с вас. Просто добавяте горчицата към брашното, месите го бързо и тестото е готово.
Казвам бързо, защото тестото не е нужно да се меси 10-15 минути, а бързо става компактно, само за няколко минути. Така че, ако изключим времето, необходимо за втасване и изпичане на хляба, тази рецепта наистина няма да ви отнеме много време.
Реших вече да не купувам хляб, а да си пека сама вкъщи, защото не само е много по-вкусен, но е и по-здравословен, защото знам точно какво слагам в него. Ако пека по-голямо количество, за да не се развали, замразявам излишното.
Днес за пореден път изпекох Хрупкав хляб с горчица и трябва да призная, че рецептата е много интересна. Опитайте сами, вашите близки ще оценят усилията ви. Това е немска рецепта от Олга и ето какво ви е необходимо:
Хрупкав хляб с горчица
Продукти:
- 500 г + 200 г брашно
- 1 супена лъжица захар
- 2 чаени лъжички сол
- 10 г суха мая
- 500 мл хладка вода
- 30 мл растително масло
- 3 супени лъжици синапено семе
- още малко масло за намазване на формите
Приготвяне:
Пресейте брашното в дълбока купа, след което го смесете със сухата мая, солта и захарта. Направете кладенче в средата, след което изсипете топлата вода, олиото и синапените семена. Разбъркайте с дървена лъжица или шпатула.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
След като брашното поеме цялата вода, добавете още 200 г пресято брашно. Месете на ръка, докато получите меко и леко лепкаво тесто. Намажете работната си повърхност и след това изчукайте тестото. Месете няколко минути, докато стане гладко.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Намажете дълбока купа с олио по дъното и стените, след което поставете тестото вътре и го покрийте с прозрачно фолио и кухненска кърпа. Оставете го на топло място, за да може да ферментира хубаво и да удвои обема си, което отнема 50-60 минути.
Когато тестото е втасало хубаво, изтласкайте въздуха, като го притиснете леко с ръка, след което го оформете отново на топка. Обърнете го върху намазнена работна повърхност, омесете го леко, не твърде бързо, за да стане лепкаво, след което го разделете на две части.
Снимка: YouTube
Оформете всяко парче на топка. Покрийте и двете теста и ги оставете да втасат отново за още половин час.
Снимка: YouTube
След това вземете едното, поставете го върху леко набрашнена работна повърхност и с точилка го разточете на кора.
Навийте тестото на руло, след което внимателно прищипете краищата един към друг, за да запечатате и оформите хляба. Поставете тестото в намазнена тава за хляб. Повторете процеса с второто тесто.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Покрийте и ги оставете да втасат на топло място за още 20 минути, за да увеличат обема си. След като времето изтече, внимателно намажете горната част с вода (с помощта на силиконова кухненска четка).
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Печете 30-35 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. Извадете изпечения хляб от формите и го оставете да се охлади върху решетка.
Снимка: YouTube
Ухае неустоимо, а е мек като памук.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!