Проф. Байкова съветва как да ядем салатите около Великден

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Проф. Байкова съветва как да ядем салатите около Великден
7598
Източник: 24chasa.bg.
Проф. Байкова съветва как да ядем салатите около Великден

Никога не яжте престояла и омекнала зелена салата и винаги белете репичките. Това посъветва проф.

Донка Байкова , зам.-председател на Българското дружество по хранене и диететика, пред Нова телевизия.

Поовехналите или пожълтели листа на салатата трябва да се отстраняват, защото са с по-високо съдържание на нитрати. Това важи и за външните листа на марулята и зелето, както и за кочана – всичко, което е близко до кореновата систама, от който са влизали нитратите.

 

Съхранението на салатите също е важно – не е добре да са в найлонов плик на висока температура, защото тогава нитратите се превръщат в по-рисковите нитрити и виждаме овяхналост. А нитритите блокират хемоглубина и клетъчното хранене на клетките на тялото е смутено, преноса на кислород, обясни проф. Байкова. И допълни, че това често предизвиква неразположение, гадене, повръщане.

 

Хубаво е салатите да се накисват за поне половин, а и за един час във вода, дори със смяна на водата, защото нитратите са водоразтворили. Може да се сложи оцет или сода, даде съвет проф. Байкова .

Накисването важи само за салатите. Доматите и краставиците трябва да се белят. Същото важи и за тиквичките.

В картофите пък по-голямо количество нитрати има в сърцевината. Затова те трябва да се варят на пара с обелката и след това да се белят.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft