Таханът е незаменима съставка в много ястия от Близкия изток и е особено важен в диетите поради наситения си вкус и богатата, гладка текстура. Независимо дали го използвате като основа за хумус, дресинги, сосове или като добавка към салати и паста, домашният тахан има далеч по-добър вкус от купения от магазина и е много лесен за приготвяне.
Основна информация
- Време за приготвяне: 20–25 минути
- Брой порции: около 1 буркан (200–250 г)
- Вид ястие: гарнитура / постно ястие
- Ниво на взискателност: лесно
Вкусен домашен тахан
Продукти:
- 1 чаша сусамови семена
- 2-3 супени лъжици зехтин (или друго неутрално масло)
- Сол по желание
Приготвяне:
1. Препичане на сусамови семена
Сложете сусамовите семена в сух тиган с дебело дъно.
Запържете ги на средно силен огън за 5-6 минути, като бъркате непрекъснато, докато започнат да пукат и да станат златистокафяви.

Снимка: Shutterstock
Важно: не го препичайте, тъй като таханът ще стане горчив.
2. Охлаждане
Прехвърлете препечените сусамови семена в по-хладна купа, за да спрете процеса на препичане.
Оставете ги да се охладят до стайна температура за няколко минути.
3. Смесване
Сложете охладените сусамови семена в блендер или кухненски робот и започнете да пасирате.
Първо ще се превърнат в брашнест прах, а след това ще започнат да образуват паста.
Веднага щом достигне първата мека текстура, добавете малко зехтин и щипка сол.
Продължете да пасирате, като от време на време правите почивки и остъргвате пастата от стените на купата с шпатула.

Снимка: Shutterstock
4. Постигане на перфектна консистенция
Пасирането може да отнеме до 15-20 минути, в зависимост от мощността на блендера.
Добавяйте зехтина постепенно, докато получите напълно гладка, копринена паста.

Снимка: Shutterstock
5. Съхранение
Изсипете готовия тахан в стерилен буркан и съхранявайте в хладилник.
Може да отнеме няколко седмици.
Съвети за сервиране
- Отличен е като допълнение към хумус, фалафел или постни сандвичи.
- Смесете го с лимонов сок и вода за бърз и постен дресинг за салата.
- Като гарнитура за паста, таханът осигурява кремообразна текстура, подобна на постните сортове болонезе.
- Добавете малко чесън или кимион за по-ароматна версия.














