Рецепта за вкусен домашен тахан: Кремообразна сусамова паста, идеална за постни ястия и десерти!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Рецепта за вкусен домашен тахан: Кремообразна сусамова паста, идеална за постни ястия и десерти!
Рецепта за вкусен домашен тахан: Кремообразна сусамова паста, идеална за постни ястия и десерти!
382
Източник: За Жената
Рецепта за вкусен домашен тахан: Кремообразна сусамова паста, идеална за постни ястия и десерти!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Таханът е незаменима съставка в много ястия от Близкия изток и е особено важен в диетите поради наситения си вкус и богатата, гладка текстура. Независимо дали го използвате като основа за хумус, дресинги, сосове или като добавка към салати и паста, домашният тахан има далеч по-добър вкус от купения от магазина и е много лесен за приготвяне.

Вижте нашата рецепта за Вкусен домашен тахан :

Основна информация

  • Време за приготвяне: 20–25 минути
  • Брой порции: около 1 буркан (200–250 г)
  • Вид ястие: гарнитура / постно ястие
  • Ниво на взискателност: лесно

Вкусен домашен тахан

Продукти:

  • 1 чаша сусамови семена
  • 2-3 супени лъжици зехтин (или друго неутрално масло)
  • Сол по желание

Приготвяне:

1. Препичане на сусамови семена

Сложете сусамовите семена в сух тиган с дебело дъно.

Запържете ги на средно силен огън за 5-6 минути, като бъркате непрекъснато, докато започнат да пукат и да станат златистокафяви.

сусам семена

Снимка: Shutterstock

Важно: не го препичайте, тъй като таханът ще стане горчив.

2. Охлаждане

Прехвърлете препечените сусамови семена в по-хладна купа, за да спрете процеса на препичане.

Оставете ги да се охладят до стайна температура за няколко минути.

3. Смесване

Сложете охладените сусамови семена в блендер или кухненски робот и започнете да пасирате.

Първо ще се превърнат в брашнест прах, а след това ще започнат да образуват паста.

Веднага щом достигне първата мека текстура, добавете малко зехтин и щипка сол.

Продължете да пасирате, като от време на време правите почивки и остъргвате пастата от стените на купата с шпатула.

сусамова паста

Снимка: Shutterstock

4. Постигане на перфектна консистенция

Пасирането може да отнеме до 15-20 минути, в зависимост от мощността на блендера.

Добавяйте зехтина постепенно, докато получите напълно гладка, копринена паста.

домашен тахан
Снимка: Shutterstock

5. Съхранение

Изсипете готовия тахан в стерилен буркан и съхранявайте в хладилник.

Може да отнеме няколко седмици.

Съвети за сервиране

  • Отличен е като допълнение към хумус, фалафел или постни сандвичи.
  • Смесете го с лимонов сок и вода за бърз и постен дресинг за салата.
  • Като гарнитура за паста, таханът осигурява кремообразна текстура, подобна на постните сортове болонезе.
  • Добавете малко чесън или кимион за по-ароматна версия.
Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft