Днес сме ви приготвили рецепта за лечебен сироп от акациев цвят както във варен, така и в неварен вариант.
Сиропът от акация (Robinia pseudoacacia) се използва в народната медицина главно заради успокояващото и лечебно действие върху храносмилателния тракт и дихателните пътища.
За какво е полезен акациевият сироп?
Снимка: pixabay
- Успокоява кашлицата - има отхрачващо (отделящо слуз) и успокояващо действие, подходящо при суха или дразнеща кашлица.
- Помага при киселини – намалява киселинността на стомашния сок, като по този начин облекчава рефлукса и киселините.
- Подпомага храносмилането - успокоява раздразнен стомах и черва, подходящо при леки храносмилателни проблеми.
- Седативен ефект – помага при напрежение, стрес и леко безсъние.
- Има леки антисептични свойства – използва се и в народната медицина за подпомагане на имунитета.
Как да го използвате:
Снимка: pixabay
Обикновено се пие разреден с вода като освежаваща напитка или като естествен подсладител в чайове, особено когато имате настинка.
Може да се дава и на деца (в подходящи дози), именно заради щадящото му действие.
Внимание: Цветовете на акацията са годни за консумация и лечебни, но други части на растението (листа, кора, семена) са токсични - затова приготвяйте сироп само от цветовете!
Рецепта за акациев сироп без варене
Снимка: pixabay
Нуждаем се от:
- акациеви цветове
- вода
- захар
- консервант
- лимонена киселина
Процедура:
Напълнете съда до половината с акациеви цветове и долейте вода.
Оставете напоените цветове да престоят 24 часа.
Снимка: pixabay
На следващия ден прецедете през марля или кърпа.
Добавете захарта към отцедената течност. 1 кг на литър е достатъчно, ако желаете, можете да добавите още, добавете и лимонена киселина на вкус.
Добавете 1 пак. консервант към 6 литра вода, но не е задължително, лимонената киселина също действа като консервант.
Сиропът не се вари, а само се разбърква, докато захарта и киселината се разтворят.
Снимка: pixabay
Втора рецепта е за варен сироп от акациев цвят
Нуждаем се от:
- 100 бр.
Процедура:
Събирайте пресни, напълно разцъфнали цветове от акация в сух, слънчев ден – за предпочитане сутрин.
Не мийте цветовете, за да запазите цветния прашец и аромата. Просто ги разклатете леко и отстранете всички насекоми.
Налейте 2 литра вода в голяма тенджера и я оставете да заври.
Оставете да се охлади леко (до около 70–80 °C), добавете цветовете от акация и нарязаните лимони.
Снимка: pixabay
Покрийте съда и го оставете да се накисне 24 часа на хладно и тъмно място.
След запарване, прецедете сместа през фина цедка или чиста марля.
Изстискайте добре цветовете, за да извлечете колкото е възможно повече течност.
Добавете захар и по желание лимонена киселина към прецедената течност.
Оставете сместа да заври, като бъркате непрекъснато, и варете около 10-15 минути, докато захарта се разтвори напълно.
Готовият сироп, докато е още горещ, се изсипва в чисти, стерилизирани стъклени бутилки или буркани.
Снимка: pixabay
Веднага затворете и оставете с дъното надолу за около 5 минути, след което ги обърнете.