Според диетолозите има 7 основни храни за отслабване за жени над 50 години.
Поддържането на метаболизма става по-трудно с напредване на възрастта, но правилното хранене може да помогне значително.
Регистрираният диетолог Тара Колингвуд обясни, че мускулната маса естествено намалява с възрастта, което може да намали броя на калориите, които изгаряте в покой . Въпреки това, както отбеляза тя, има и добри новини - определени храни могат да помогнат за запазване на мускулната маса, поддържане на стабилни нива на кръвната захар и насърчаване на тялото да изгаря мазнини през целия ден, пише Eat This .
Снимка: Shutterstock
Сьомга
Това е първата храна, която всеки над 50 години трябва да яде.
Кисело мляко
Добавете гръцко кисело мляко към диетата си, ако търсите закуска, която да ускори метаболизма. Колингвуд посочва, че тази храна е богата на протеини и пробиотици, които помагат за поддържане на здравето на мускулите и червата, което е свързано с по-добър контрол на теглото.
Яйца
Яйцата са едни от най-универсалните храни и трябва да бъдат основата на диетата след 50-годишна възраст. „Компактен източник на протеини с витамин B12 , който помага за превръщането на храната в енергия“, подчертава Колингвуд.
Листни зелени зеленчуци
Листните зеленчуци, като спанак, къдраво зеле и манголд, не бива да се изключват от менюто. „Те са нискокалорични източници на хранителни вещества, които подпомагат мускулната функция и производството на енергия“, обяснява диетологът.
Снимка: Shutterstock, Кутелвасерова Стучелова/Shutterstock
Ядки и семена
Диетологът препоръчва също ядки и семена. „Здравословните мазнини, протеините и фибрите помагат за поддържане на нивата на кръвната захар и предотвратяват натрупването на мазнини“, посочва тя.
Авокадо
Авокадото също се препоръчва като част от диетата. „Те са богати на полезни за сърцето мазнини и фибри, които ви помагат да се чувствате сити и да контролирате апетита си“, добавя експертът.
Боб и леща
Бобът и лещата са идеални за питателна и засищаща гарнитура. „Тази растителна храна, богата на фибри и протеини, стабилизира нивата на кръвната захар и насърчава изгарянето на мазнини“, заключава Колингвуд.