Киселото зеле е една от любимите гозби на всяка зимна трапеза. Киселото зеле неведнъж е сочено като продукт, съдържащ безценни пробиотици, затова консумацията му през зимните месеци е просто задължителна.
Днес ви предлагаме да опитате рецептата за вкусна Сватбарска зелка , която е много популярна в някои краища на Балканите.
Вкусът на печено кисело зеле, комбиниран с аромата на печени на бавен огън ребра е непобедима класика в жанра Ето как се приготвя тази вкусотия:
Сватбарска зелка
Продукти:
- 2 кг кисело зеле
- 1 кг месо по ваш избор
- 1/2 кг сушени ребра
- 1/2 кг бекон
- 1 глава лук
- 4 скилидки чесън
- 1 супена лъжица свинска мас (или друга мазнина по избор)
- 1 супена лъжица сладък червен пипер
- зърна черен пипер
- дафинов лист
Приготвяне:
Запържете нарязания лук в малко олио, след което, когато стане стъклен, го свалете от котлона и добавете сладкия пипер. Разбъркайте добре.
Нарежете месото и бекона, а ребрата оставете на цяло парче.
Намажете глинения съд, в който ще приготвите сватбарското зеле, с мазнина, след което сложете зелеви листа на дъното. След това подредете съставките, като сложите малко нарязано зеле, лук и нарязано месо.

Снимка: pixabay
Накрая поръсете със зърна черен пипер, подредете скилидките чесън и дафиновия лист.
Внимавайте последният ред да е кисело зеле. Залейте с гореща вода и покрийте съда с подходящ капак.
Гответе, докато започне да къкри, след което намалете котлона и оставете да къкри още 4 часа.

Снимка: pixabay
Ще бъде толкова по-вкусно, колкото по-дълго се готви, а ако желаете, можете да добавите малко доматен сос в допълнение към водата.

Снимка: pixabay
Да ви е сладко!













