Сватбарска зелка - гозбата-мечта на всеки празник! Ето как се приготвя с ребърца по стара рецепта:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Сватбарска зелка - гозбата-мечта на всеки празник! Ето как се приготвя с ребърца по стара рецепта:
Сватбарска зелка - гозбата-мечта на всеки празник! Ето как се приготвя с ребърца по стара рецепта:
274
Източник: За Жената
Сватбарска зелка - гозбата-мечта на всеки празник! Ето как се приготвя с ребърца по стара рецепта:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Киселото зеле е една от любимите гозби на всяка зимна трапеза. Киселото зеле неведнъж е сочено като продукт, съдържащ безценни пробиотици, затова консумацията му през зимните месеци е просто задължителна.

Днес ви предлагаме да опитате рецептата за вкусна Сватбарска зелка , която е много популярна в някои краища на Балканите.

Това ястие принадлежи към групата на гурме специалитетите, които са по-вкусни, колкото по-дълго се варят на тих огън.

Вкусът на печено кисело зеле, комбиниран с аромата на печени на бавен огън ребра е непобедима класика в жанра Ето как се приготвя тази вкусотия:

Сватбарска зелка

Продукти:

  • 2 кг кисело зеле
  • 1 кг месо по ваш избор
  • 1/2 кг сушени ребра
  • 1/2 кг бекон
  • 1 глава лук
  • 4 скилидки чесън
  • 1 супена лъжица свинска мас (или друга мазнина по избор)
  • 1 супена лъжица сладък червен пипер
  • зърна черен пипер
  • дафинов лист

Приготвяне:

Запържете нарязания лук в малко олио, след което, когато стане стъклен, го свалете от котлона и добавете сладкия пипер. Разбъркайте добре.

Нарежете месото и бекона, а ребрата оставете на цяло парче.

Намажете глинения съд, в който ще приготвите сватбарското зеле, с мазнина, след което сложете зелеви листа на дъното. След това подредете съставките, като сложите малко нарязано зеле, лук и нарязано месо.

зелка в гърне

Снимка: pixabay

Накрая поръсете със зърна черен пипер, подредете скилидките чесън и дафиновия лист.

Внимавайте последният ред да е кисело зеле. Залейте с гореща вода и покрийте съда с подходящ капак.

Гответе, докато започне да къкри, след което намалете котлона и оставете да къкри още 4 часа.

сватбарска зелка

Снимка: pixabay

Ще бъде толкова по-вкусно, колкото по-дълго се готви, а ако желаете, можете да добавите малко доматен сос в допълнение към водата.

сватбарска зелка рецепта

Снимка: pixabay

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft