Динята е неизбежна част от лятното меню – тя освежава, утолява жаждата и пленява със сладкия си, сочен вкус.
Но докато се наслаждаваме на всяка хапка, често се чудим: трябва ли да премахнем семките или можем да ги ядем без притеснение?
Много хора от детството си вярват на приказката, че „диня ще порасне в стомаха им“, ако погълнат семки. Реалността обаче е съвсем различна.
Снимка: pixabay
В суров вид семената са богати на хранителни вещества като магнезий, желязо, цинк и протеини. Най-добре се използват, когато са изсушени и леко изпечени – тогава се превръщат в хрупкава и питателна закуска, подобна на тиквени или слънчогледови семки.
Разбира се, ако изядете няколко семки, докато ядете резен диня, дори няма да забележите разлика. Те просто преминават през храносмилателната ви система, често без да бъдат разградени. Хората с чувствителна храносмилателна система обаче може да искат да избягват по-големи количества.
Интересното е, че в някои култури семената се ценят повече от самия плод. В Нигерия и части от Азия те се използват за приготвяне на различни ястия и богати на протеини пасти.
Снимка: pixabay
Така че, следващия път, когато отхапете парче диня, няма нужда да се занимавате с премахването на всяка семка. Ако не ви притесняват – можете да ги изядете.