Може да се приготви и в постен вариант, както е предложено от нашия скъп читател, от когото имаме рецептата, като вместо мляко се използва газиран портокалов сок, лимонада или газирана напитка на вкус, а вместо яйца - намачкан банан или морков (½ банан или 1 по-малък варен морков).
Тази рецепта е доказателство, че красивите неща не е задължително да са трудни за намиране.
Приготвя се много бързо и дори начинаещи в кухнята могат да направят този сладкиш. Съставките се смесват, ябълките се настъргват и се смесват със сместа, пекат се и след това се покриват с любимото ви сладко.
Сладкиш Всичко по две
Продукти:
- 2 яйца
- 200 г захар
- 200 мл олио
- 200 мл прясно мляко
- 200 г смлени орехи
- 200 г грис
- 200 г брашно
- 2 настъргани ябълки (повече за сочност)
- 1 бакпулвер
- 1 ванилова захар
- 50 г кайсиево сладко
- 50 г нарязани орехи
Приготвяне:
В подходяща купа разбийте яйцата заедно със захарта и ваниловата захар, докато се образува пяна. Разбивайте, докато захарта се разтопи и яйцата се сгъстят в лека, кремообразна смес.
Докато непрекъснато разбивате с миксер, добавете олиото на тънка струя, а след това и млякото. Добавете смлените ядки, гриса и брашното, които сте смесили с бакпулвера, към сместа.
За тази рецепта е най-добре да използвате универсално брашно, но можете да използвате всяко брашно, което харесвате. Накрая добавете настърганите ябълки, разбъркайте и изсипете сместа в намазнена и набрашнена тава за печене (20x35 см).
Печете в предварително загрята фурна на 190 градуса до 35 минути (проверете с клечка за зъби, трябва да излезе суха).
Снимка: YouTube
Докато изпеченият сладкиш е още топъл, намажете го с кайсиево сладко (или всяко друго сладко по ваш избор) и поръсете с нарязани орехи.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Нарежете сладкиша на кубчета или блокчета и го подредете в чиния, която предварително сте поръсили с пудра захар и канела за аромат и вкус.
Снимка: YouTube
Ако искате сладкишът да е по-сочен, тогава го залейте с малко сироп, предварително сварен и охладен (топъл сладкиш със студен сироп).
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!