Със свекърва ми се обзаложихме на 100 лева, дали е необходимо да се измива пастата със студена вода след готвене

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Със свекърва ми се обзаложихме на 100 лева, дали е необходимо да се измива пастата със студена вода след готвене
23396
Със свекърва ми се обзаложихме на 100 лева, дали е необходимо да се измива пастата със студена вода след готвене

Изплаквате ли пастата със студена вода след готвене? Някои са сигурни, че е необходимо да се прави това. Например баба ми и майка ми правеха това и ме научиха. Други цитират италианци, които никога не я мият. А италианците, както знаете, всичко за пастата им е ясно и дори малко повече. Нека се опитаме да разберем въпроса, за да сложим край на проточилия се спор.

ИЗМИВА ЛИ СЕ ПАСТАТА?

Както често се случва, отговорът тук не е просто да или не. Първо трябва да решите: каква паста, за какво ги приготвяте, с какво ще се сервират? Нека започнем с факта, че по време на процеса на готвене макароните освобождават нишесте във водата. Поради това водата под тях остава белезникава и мътна. Когато нишестето изстине, то става лепкаво и често слепва отделните тестени изделия в непрекъсната бучка.

Какво определя количеството освободено нишесте и може ли да се намали по някакъв начин? На първо място е важен видът на пшеницата. Евтините тестени изделия от мека пшеница имат повече нишесте. Качествената твърда пшеница го съдържа, съответно, по-малко. Ето защо в Италия, където всички тестени изделия се правят от твърда пшеница, никой не изплаква пастата след готвене. Просто няма нужда от това.

Количеството вода, в което са сварени, също влияе на вероятността пастата да се слепи. Не е напразно опитните домакини използват саксии от поне 4 литра. Същото количество нишесте се разтваря в повече вода. Освен това има повече пространство между отделните тестени изделия. Така че вероятността макароните да се слепят е значително намалена.

Нека обобщим. Купувайте само висококачествени тестени изделия. На опаковките им обикновено пише "група А", "твърда пшеница", твърда пшеница. Сварете ги на силен огън в много вода за 1-2 минути по-малко от указаното на опаковката. Можете също да добавите малко растително масло към водата.

След като се сварят, отцедете пастата в гевгир, оставете водата да се отцеди и върнете в тенджерата. Не е нужно да изплаквате нищо. Вместо това добавете няколко супени лъжици зехтин или парче масло и разбъркайте добре. Ще видите, макароните не само няма да се слепят, но и ще станат още по-вкусни!

КОГА ТРЯБВА ДА СЕ МИЯТ ПАСТАТА?

Изплакнете пастата си, ако не планирате да я сервирате веднага. Факт е, че спагетите или макароните в тенджера продължават да се готвят известно време под влиянието на собствената си температура. В резултат на това рискувате да получите каша вместо еластична паста. Също така не си струва да държите пастата под течаща вода за дълго време. Достатъчно, за да се охлади.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft