Тази събота е Черешова задушница! Как се прави питка за Бог да прости:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
За Дома
Тази събота е Черешова задушница! Как се прави питка за Бог да прости:
9228
Тази събота е Черешова задушница! Как се прави питка за Бог да прости:

Черешовата задушница през 2021 година се пада на 19 юни.

Възпоменанието на починалите е важна църковна традиция, когато православните вярващи могат да си спомнят своите близки и да отправят молитви за починалите. Духовенството предупреждава, че събитието включва спазването на специални традиции и забрани. Всеки, който ги пренебрегва, рискува да изпадне в беда. 

В някои краища на България е прието да се оставя и храна на гроба на мъртвите, но според свещениците това не е редно, тъй като животните я нападат и по този начин оскверняват душите им. На Черешова задушница задължително се раздават едни от първите узрели череши.

Приготвя се жито от предния ден, както и питка.

Към раздавката е прието да се добавят и дребни сладки и соленки. Може също да се прибави и друго, което мъртвият е обичал.

Ще споделим с вас рецептата за една от най-сполучливите питки, приготвяни за Черешова задушница. Ето я и нея:

За тестото:

• 900 грама брашно, предварително пресято

• 200 мл затоплена вода

• 1 кубче мая

• 1 с.л. захар

• 150 мл прясно мляко

• 2 яйца

• 1 с.л. сол

• 50 грама масло

• 3 с.л. олио

За намазване на питката:

• 1 яйце

 • 1 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Както споменахме и по-горе, брашното трябва да е предварително пресято. В топлата вода е нужно да се разтвори маята, заедно със захарта. Разбъркайте, докато маята не се разтвори напълно и оставете да се активира.

Изсипете брашното в голяма тава и направете в средата му кладенче. Изсипете маята вътре, заедно със затопленото мляко. Прибавете още солта, 2 яйца и 3 с.л. олио. Започнете да месите и оставете готовото тесто да втаса за известно време, докато не удвои обема си.
След като втаса, тестото се разделя на 4 равни части. Всяка от тях се разточва на кора и се намазва с разтопеното масло. Корите се нареждат една върху друга и се навиват на руло. Нарежете парчета с дебелина около 3 см. Подредете ги в предварително намазана с олио тавичка и оставете отново да втасат за близо 20 минути. Пече се в предварително загрята фурна. Най-напред се изпича отдолу нагоре. Когато питката се повдигне, включете и отгоре. Изважда се от фурната, след като хване златист загар. 

Задължително завийте с кърпа, така че коричката да е приятно мека, а вътрешността пухкава! Почитайте тези правила и си ги припомняйте, защото е хубаво да ги предаваме от поколения на поколения!
 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft