Тази торта е идеална за всички, които не харесват много шоколадови вкусове, а предпочитат плодови и сочни сладкиши.
Торта Московски разрез се е превърнала в култова торта и е създадена през 70-те години на миналия век в белградския хотел „Москва“.
Смята се, че рецептата е създадена от ръководителката на сладкарницата Аница Джепина.
Още по-хубавото е, че не ви е нужно чак толкова време, за да приготвите тази торта (особено ако сте приготвили продуктите предварително), а резултатът винаги е вълшебен.
Ето необходимите продукти:
Торта Московски разрез
Продукти:
За корите:
- 10 белтъка
- 10 супени лъжици захар
- 10 супени лъжици смлени бадеми
- 2 супени лъжици брашно
- 4 бисквити
За крема:
- 10 яйчни жълтъка
- 10 супени лъжици захар
- 250 мл прясно мляко
- 250 г масло
- 1 супена лъжица брашно
- 2 пакетчета ванилова захар
- 250 мл сладкарска сметана
Още:
- плодът от 1/2 консерва ананас (или същото количество пресен)
- 500 гр. череши от компот или консерва
- 200 г лешници
- 500 мл сладкарска сметана
Приготвяне:
Разбийте 5 белтъка, след което постепенно добавете 5 лъжици захар и разбивайте, докато се получи твърд сняг.
Снимка: YouTube
След това добавете 5 лъжици смлени бадеми, 2 смлени бисквити и 1 лъжица брашно.
Снимка: YouTube
Изсипете получената смес в тава, покрита с хартия за печене, и я заравнете.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Печете кората на 180 градуса за 15 минути.
По същия начин пригответе още една кора.
Щом корите се охладят, разрежете всяка на 2, за да получите общо 4 правоъгълни кори.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Може да приготвите тортата и в кръгла форма, като отново ни трябват общо 4 блата.
Сега пригответе крема, като разбиете жълтъците със захарта и ваниловата захар, след което ги сварете на водна баня за няколко минути, като бъркате непрекъснато.
Снимка: YouTube
След това добавете млякото и брашното и разбъркайте бързо.
Снимка: YouTube
Гответе, докато получите гъста смес, след което изсипете плънката в купа и покрийте с прозрачно фолио и оставете да се охлади.
Снимка: YouTube
Добавете маслото със стайна температура, което предварително сте разбили, към охладения крем.
Снимка: YouTube
След това добавете разбитата сладка сметана и разбъркайте всичко с миксер.
Снимка: YouTube
Сега идва ред на подреждането на тортата:
Поставете едната кора, след това разпределете част от крема.
Снимка: YouTube
Нарежете отцедения добре ананас и подредете парченцата върху крема.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Поръсете със смлени лешници и добавете още крем отгоре.
След това сложете втората кора, намажете с крем, а отгоре подредете отцедените добре череши (може и ягоди, вишни или какъвто сочен плод имате под ръка).
Снимка: YouTube
Поръсете отново със смлени лешници и покрийте с крем.
Следва третата кора и нов слой нарязани череши и ананас.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Покрийте с последната, четвърта кора.
Намажете цялата торта първо с крем, а след това - с бита сметана.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Доукрасете по желание.
Снимка: YouTube
Оставете тортата в хладилник за една нощ, а на следващия ден й се насладете с чаша кафе или чай.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!
Снимка: YouTube