Така се прави Каймак-сладкиш по оригинална рецепта: Десерт от само 3 съставки, а вкусът е неповторим!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Така се прави Каймак-сладкиш по оригинална рецепта: Десерт от само 3 съставки, а вкусът е неповторим!
Така се прави Каймак-сладкиш по оригинална рецепта: Десерт от само 3 съставки, а вкусът е...
7603
Източник: За Жената
Така се прави Каймак-сладкиш по оригинална рецепта: Десерт от само 3 съставки, а вкусът е неповторим!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Това е традиционна турска рецепта, която се е запазила в нашия регион и е любим десерт и до днес. Приготвя се от три основни съставки - яйца, мляко и захар, но в зависимост от региона съотношението им може да варира.

Обикновено на 1 литър мляко се слагат 8-9 яйца, в зависимост от размера им, като броят на яйцата е равен на броя на лъжиците захар, което също може да варира според вкуса.

На вкус много напомня крем карамел, но е по-пухкав и въздушен от него!

Ето как се приготвя вълшебно вкусния Каймак-сладкиш :

каймак сладкиш

Снимка: YouTube

Каймак-сладкиш

НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:

  • 13 яйца,
  • 14 супени лъжици захар,
  • 1,5 литра хладко прясно мляко

ПРОЦЕДУРА:

В дълбока купа разбийте яйцата, добавете захарта и разбийте с миксер за 5-6 минути или колкото е необходимо, за да се сгъсти сместа, да увеличи обема си и захарта да се разтвори.

яйца и захар

Снимка: YouTube

След това, като бъркате непрекъснато, добавете хладкото мляко на тънка струя. Разбъркайте и сместа е готова.

пухкави яйца

Снимка: YouTube

мляко в яйцата

Снимка: YouTube

Изсипете я в средно голяма форма и печете в предварително загрята фурна на 250 градуса, след което веднага намалете на 200 градуса и печете приблизително половин час.

смес в тавата

Снимка: YouTube

смес за крем карамел

Снимка: YouTube

ВАЖНО: Млякото не трябва да завира, така че ако нямате опит и не искате да загори на повърхността, тогава е най-добре да коригирате времето за печене според вашата фурна или по следния начин:

Загрейте фурната на 100 градуса и печете десерта на тази температура, докато сместа се загрее, след което намалете температурата на 50 градуса и продължете с печенето.

Проверявайте от време на време, като докосвате повърхността с пръст, ако се е сгъстило като пудинг, значи е готово. Извадете и оставете да се охлади до стайна температура, покрито с влажна кърпа, за да предотвратите образуването на твърда коричка.

каймак сладкиш

Снимка: YouTube

изпечен каймак сладкиш

Снимка: YouTube

Преди печене можете да прецедите сместа през цедка за по-гладка консистенция. Можете също да я изсипете в по-малки огнеупорни съдове и да ги изпечете наведнъж във фурната.

парче каймак сладкиш

Снимка: YouTube

Оставете го да се охлади добре, след което се насладете на вкусния десерт. Да ви е сладко!

крем карамел

Снимка: YouTube

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft