Теглото скача, мозъкът страда: Продукт, който използваме, може да бъде сериозен враг на здравето, а всички ние си мислим, че е безвреден

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Теглото скача, мозъкът страда: Продукт, който използваме, може да бъде сериозен враг на здравето, а всички ние си мислим, че е безвреден
688
Снимков материал: pixabay.com
Теглото скача, мозъкът страда: Продукт, който използваме, може да бъде сериозен враг на здравето, а всички ние си мислим, че е безвреден

Ако сте фен на диетичните газирани напитки и други изкуствено подсладени храни, имаме още лоши новини за вас.

След като серия от скорошни проучвания откриха връзки между употребата на изкуствени подсладители и здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания и диабет тип 2, ново проучване разкри още една причина, поради която може да искате да се откажете от диетичните газирани напитки: бързо и значително влошаване на здравето на мозъка.

Как едно проучване свързва здравето на мозъка и изкуствените подсладители

Проучване, публикувано в списание Neurology,  е проследило 12 772 възрастни в Бразилия и е анализирало употребата им на седем различни изкуствени подсладители, включително често срещани съставки като аспартам, еритритол и захарин. Участниците са били проследявани в продължение на осем години, през които са правили когнитивни тестове и са попълвали въпросници за диетата си.

Хората, които са консумирали най-много изкуствени подсладители, са показали по-голям – и по-бърз – спад в мисленето и паметта, отколкото тези, които са консумирали най-малко.

Когнитивните загуби са били още по-изразени при участниците с диабет тип 2 – по ирония на съдбата, точно тези хора най-често избират изкуствени подсладители по здравословни причини. Групата, която е преживяла най-голям спад, е показала ускорено стареене на мозъка с допълнителни 1,6 години в хода на проучването, в сравнение с групата, която е консумирала най-малко изкуствени подсладители.

Интересното е, че проучването е открило връзка между употребата на изкуствени подсладители и когнитивния спад при участници под 60 години, но тази връзка не е наблюдавана при участници над 60 години.

Диетолозите не са изненадани от резултатите.

„Най-вероятните механизми, причиняващи този проблем, са комбинация от невровъзпаление, метаболитно разстройство и промени в чревната микробиота“,  казва пред Real Simple Тереза ​​Джентиле, магистър, регистриран диетолог, говорител на Академията по хранене и диететика .

„Някои изкуствени подсладители, като аспартам, се разграждат на съединения, които могат да причинят възпаление в мозъка и да увредят области, свързани с паметта. Други, като захарин и сукралоза, могат да променят чревните бактерии, което води до нарушен контрол на кръвната захар и възпаление, което засяга и мозъка. Има също така доказателства, че подсладителите могат да отслабят кръвно-мозъчната бариера и да намалят синаптичната функция, което затруднява ефективната комуникация на мозъка. Заедно тези ефекти могат да ускорят загубата на памет и когнитивния спад с течение на времето.“

Въпреки че проучването е открило връзка между употребата на изкуствени подсладители и ускореното стареене на мозъка, това не е окончателна причинно-следствена връзка – особено след като други аспекти на диетата или начина на живот може да играят роля, а проучването се основава на точността на самооценките на участниците за диетата им. Авторите на проучването обаче са загрижени за възможните последици от прекомерната употреба върху здравето на мозъка.

„Нискокалоричните или безкалоричните подсладители често се считат за здравословна алтернатива на захарта; нашите открития обаче показват, че някои подсладители могат да имат отрицателно въздействие върху здравето на мозъка с течение на времето“, казва авторът на изследването Клаудия Кимиа Суемото, доктор по медицина, доктор по философия, от Университета в Сао Пауло в Бразилия.

Трябва ли да използвате изкуствени подсладители?

Много диетолози препоръчват намаляване или елиминиране на изкуствените подсладители от диетата, поради нарастващите опасения относно дългосрочната им употреба.

„Изкуствените подсладители са направени така, че да имат сладък вкус без калории, но не се държат по същия начин като захарта  в тялото“, казва Джентиле.

„Изследванията показват, че те могат да нарушат чревната микробиота, да променят контрола на кръвната захар и да повлияят на начина, по който мозъкът реагира на сладкото. С течение на времето тези промени могат да допринесат за по-висок риск от диабет, сърдечно-съдови заболявания и сега може би за по-бързо стареене на мозъка. И е възможно комбинация от ефекти – върху метаболизма, възпалението и връзката между червата и мозъка – да прави тези подсладители потенциално рискови за дългосрочното здраве.“

Ето какво трябва да се има предвид въз основа на най-новите изследвания:

Намалете употребата на изкуствени подсладители

Няма „безопасно“ количество изкуствени подсладители, особено ако сте загрижени за здравето на мозъка и кардиометаболитното здраве, казва Джентиле. „Опитайте се да намалите ежедневната си зависимост от изкуствени подсладители, особено ако сте в рискова група, като например хора със сърдечно-съдови заболявания.“

Като цяло, вероятно е по-добре и за цялостното ви здраве.

„Много от тези подсладители се намират в ултрапреработени храни, които сами по себе си могат да имат отрицателни последици за здравето на мозъка и цялостното здраве“, казва Джентиле. Ако не можете да ги елиминирате веднага, опитайте се да ги намалите постепенно.

„Разреждайте постепенно: Ако сте свикнали с подсладено кафе, чай или кисело мляко, намалете количеството захар наполовина, след което с времето намалете още – вкусовете ви ще се приспособят.“

Избирайте изкуствени подсладители, които не са свързани с когнитивен спад

Въпреки че аспартамът, сукралозата и други изкуствени подсладители са били свързани с влошаване на здравето на мозъка в проучването, има варианти, които не са причинили същите ефекти. „Естествените варианти като тагатоза и може би стевия/монкфрут не са показали нежелани ефекти“, казва Джентиле.

Потърсете естествени алтернативи на изкуствените подсладители

Бъдете малко креативни с естествени съставки от кухнята си, за да намерите заместител, който ви харесва. Джентиле предлага следното:

Добавете горски плодове, резенчета банан, ябълково пюре или фурми към овесените ядки, киселото мляко или бисквитките вместо подсладители. „Почти винаги намалявам захарта, когато правя браунита или бърз хляб, и я замествам с ябълково пюре или консервирана тиква.“
 
Използвайте подправки: канела, индийско орехче, ванилия, екстракт от бадем или цитрусови кори, които могат да направят храната естествено по-сладка.
 
Използвайте естествени подсладители пестеливо. Медът, кленовият сироп или кокосовата захар може да се понасят по-добре от изкуствените подсладители.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft