Фантастична рецепта за Торта Къртичина, на която ще се наслади цялото семейство!
Ако харесвате комбинацията от меко какаово тесто, пухкав пълнеж от бита сметана и банани, тогава определено ще харесате и този десерт, който носи необичайното (но много описателно) име Къртичина, заради приликата с леговището на къртицата.
Снимка: Pinterest
Тортата е идеална за семейство, тържество или посещение. Изглежда страхотно, има още по-добър вкус и не изисква никаква сложна декорация.
Необходими са само няколко обикновени съставки и малко търпение и на масата ще се появи пухкав, сочен десерт, който ще си спечели място сред традиционните домашно приготвени десерти.
Как да приготвим Торта Къртичина ?
Торта Къртичина
Нуждаем се от:
- 2 чаши (240 мл) полупълнозърнесто пшенично брашно
- 1 чаша пудра захар
- 1 бакпулвер
- 1 ванилова захар
- 4 супени лъжици какао
- 1 чаша прясно мляко
- 1 чаша олио
- 2 яйца
Крем:
- 300 мл прясно мляко
- 1 бананов пудинг на прах
- 4 супени лъжици захар
- 500 мл сметана за разбиване
- 1 пак.
Приготвяне:
Смесете всички съставки за тестото заедно, докато сместа стане гладка.
Пригответе тава за печене с размери 38 х 25, покрийте я с хартия за печене.
Изсипете тестото върху тава за печене и го сложете в предварително загрята фурна на 180°C и печете около 35 минути .
Проверете с клечка за зъби. Оставете блата да се охлади.
Издълбайте охладения блат на около 0,5 см от дъното и 1 см от краищата.
Снимка: Pinterest
Поставете бананите на дъното.
Снимка: Pinterest
Можете да ги разрежете наполовина.
Приготвяме крема, като сваряваме пудинга в млякото със захарта.
Оставете да се охлади.
Снимка: Pinterest
Разбийте битата сметана с втвърдителя и я добавете към охладения пудинг. Накрая добавете настъргания шоколад.
Снимка: Pinterest
Намажете бананите с приготвения крем.
Поръсваме горната част на крема с издълбаните трохи от блата, които натрошаваме между пръстите си.
Снимка: Pinterest
Пожелаваме ви добър апетит! :-)
Снимка: Pinterest
Снимка: Pinterest