Трябва ли да приемаме витамин Д при пандемия

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Трябва ли да приемаме витамин Д при пандемия
2192
Трябва ли да приемаме витамин Д при пандемия

От една страна, многобройни проучвания показват, че ниските нива на витамин D в организма са свързани с повишен риск от рак, сърдечно-съдови и други заболявания, както и с висок риск от тежки заболявания и смърт от COVID-19. 

Въпреки това, публикувани през януари 2019 г., резултатите от най-голямото клинично проучване по темата, проведено досега, в което са участвали повече от 25 000 души, показват, че приемането на добавки с витамин D няма ефект върху здравето.

Откритието, направено от учени от Калифорнийския университет (Сан Диего, САЩ), чиято статия е публикувана в списание Nature Communications, може да обясни това противоречие. 

Факт е, че стандартният кръвен тест за концентрация на витамин D показва нивото на неактивен предшественик (прекурсор) на това вещество, съхранявано в тялото. За да може съединението да започне да работи, предшественикът трябва да се метаболизира в активната форма на витамин D.

Последиците от коронавируса, които може да останат завинаги

За да разберат как чревните бактерии играят роля в тази трансформация, изследователите анализираха проби от кръв и изпражнения от 567 здрави възрастни мъже, живеещи в шест различни американски града. 

Изследователите определят видовете бактерии, открити в червата на участниците, и нивата на предшественика и активната форма на витамин D в техния кръвен серум.

Оказа се, че колкото по-разнообразен е съставът на чревната микрофлора, толкова по-висока е концентрацията не на прекурсора, а на активната форма на витамин D в кръвта на участниците.

Изследователите също така идентифицират 12 вида бактерии, най-често срещани в чревната флора на участниците с високи нива на активен витамин D в кръвта им. Повечето от тези бактерии произвеждат бутират, маслена киселина, която е полезна за чревната лигавица. 

Бутиратът се получава чрез ферментация от чревни микроорганизми на диетични фибри, намиращи се в храни, богати на фибри и сложни въглехидрати.

„Противоречивите резултати от предишни проучвания изглежда се дължат на факта, че те са взели предвид само концентрацията на прекурсора, а не активната форма на витамин D в кръвта“, обясни водещият автор Дебора Кадо.

Тъй като участниците в проучването са живели в различни региони на Съединените щати, те са били изложени на различни нива на слънчева светлина, естествен източник на витамин D.

Например, участниците, които са живели в слънчев Сан Диего, Калифорния, са получавали повече слънце през годината, отколкото други, и най-високите концентрации на предшественик на витамин D в кръвта

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft