Рецептата за турски сутиляш на фурна ще ви удиви – опитате ли я, сигурни сме, че ще ви стане любима!
Сутляшът на фурна е известен турски специалитет, който покорява и най-големите чревоугодници. Невъзможно е да устоите на този сочен десерт с изключителен вкус!
Турски сутляш на фурна
Продукти:
- 500 мл прясно мляко
- 300 мл сладкарска сметана
- 110 г дългозърнестт ориз
- 70 г захар
- канела
- 2 супени лъжици екстракт от ванилия
- 2 жълтъка
Приготвяне:
В тенджера с незагарящо дъно сложете млякото, добавете сладкарската сметана, захарта, екстракта от ванилия, разбъркайте всичко добре и накрая добавете ориза. След това я сложете на умерена температура да се загрее. Когато заври, намалете температурата и оставете да къкри до сваряване на ориза, тоест докато омекне, но да не много разварен. Млечната смес, разбира се, трябва да е по-гъста. Препоръчително е също сутляшът да се разбърква често, докато се вари, за да не залепне за дъното на съда.
Когато сутляшът престои 15 минути, го прехвърлете в огнеупорен съд, след което го залейте с 2 жълтъка, които предварително сте разбили с малко канела и много малко захар. Разбъркайте и сложете да се пече във фурната на 180 градуса, докато придобие кафяво-златист цвят.
Да ви е сладко!