Турско пиде със сирене и сусам - гореща вкусотия направо от фурната

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Турско пиде със сирене и сусам - гореща вкусотия направо от фурната
Турско пиде със сирене и сусам - гореща вкусотия направо от фурната
532
Източник: За Жената
Турско пиде със сирене и сусам - гореща вкусотия направо от фурната
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Пригответе се за истинско удоволствие с това турско пиде, чието меко тесто, богат пълнеж от сирене и хрупкави сусамови семена създават перфектната комбинация за незабравима закуска или лека закуска.

Пидето е традиционна закуска в южната ни съседка, която привлича туристите с апетитния си вид и още по-добър вкус. Наред с бюрека и ачмата, пидето е сред любимите ориенталски вкусотии, които се тачат и у нас.

Тази рецепта е лесна за приготвяне, а резултатът е впечатляващ и вкусен, идеален за всеки повод.

Ето какво ви е необходимо за феноменално вкусното Турско пиде със сирене и сусам :

турски пидета

Снимка: YouTube

Турско пиде със сирене и сусам

Продукти:

За тестото:

  • 30 г прясна мая или 7 г суха мая
  • 1 супена лъжица захар
  • 1 супена лъжица брашно
  • 200 мл топла вода (за активиране на маята)
  • 200 мл хладка вода
  • 750 г меко брашно
  • 1 супена лъжица сол
  • 100 г разтопен маргарин или масло
  • 30 мл олио

За плънката:

  • 400 г прясно сирене
  • 250 г сирене фета
  • 1 яйце
  • 150 г настърган кашкавал

За паниране:

  • 1 яйце
  • 3 супени лъжици мляко
  • 1 щипка сол
  • 100 г сусамови семена

Приготвяне:

1. Започнете с активиране на маята. В малка купа сложете 30 г прясна мая или 7 г суха мая, добавете 1 супена лъжица захар, 1 супена лъжица брашно и 200 мл топла вода.

продукти тесто

Снимка: YouTube

Разбъркайте и оставете да престои 10 минути, докато маята се активира.

2. В голяма купа сложете 750 г меко брашно и 1 супена лъжица сол, след което разбъркайте. Добавете 200 мл хладка вода, 100 г разтопен маргарин или масло (леко охладено) и активираната мая.

Разбъркайте с дървена лъжица, след което омесете тестото с ръце. Когато тестото започне да лепне, добавете 20-30 мл олио и продължете да месите, докато олиото се абсорбира напълно, оставяйки малко олио на повърхността.

тесто за пиде

Снимка: YouTube

Месете 1-2 минути, покрийте тестото и го оставете на топло място да втаса за 30-60 минути.

3. След като тестото втаса, го обърнете върху работна повърхност и го месете за кратко, като добавите малко брашно, ако е лепкаво.

Разделете го на 10 равни части и ги оформете на топки. Подредете ги върху набрашнена повърхност, покрийте ги с кърпа и ги оставете да починат 5-10 минути.

топки от тесто

Снимка: YouTube

4. За плънката смесете в купа 400 г прясно сирене, 250 г сирене фета и 1 яйце. Добавете щипка сол, ако сиренето не е достатъчно солено. Разбъркайте, докато сместа стане хомогенна.

плънка от сирена

Снимка: YouTube

5. За панировката смесете 1 яйце, 3 супени лъжици мляко и щипка сол в купа.

6. Вземете една топка тесто, разточете я на кръг върху набрашнена повърхност. Поставете 1 супена лъжица пълнеж в средата и затворете тестото във формата на лодка, като прищипете краищата един към друг. Повторете с всички топки тесто.

оформяне пиде

Снимка: YouTube

пиде форма

Снимка: YouTube

7. Потопете всяко оформено парче тесто в сместа от яйца и мляко, след това в сусамовите семена. Подредете ги върху тава за печене, покрита с хартия за печене.

пиде със сусам

Снимка: YouTube

С остър нож направете разрез по средата на всяко парче и внимателно го разстелете. По желание намажете краищата с останалата смес от яйца и мляко, след което поръсете с настърган кашкавал. Поръсете с малко риган.

пиде със сусам

Снимка: YouTube

пиде със сирене

Снимка: YouTube

8. Оставете питките да починат 20 минути, докато загреете фурната до 200°C. Печете 25 минути или до златисто кафяво. По желание намажете с малко олио след печене за допълнителен блясък.

пидета в тавата

Снимка: YouTube

пиде в тавата

Снимка: YouTube

9. Сервирайте ги топли за максимално удоволствие. Пидетата са меки, сочни и неустоими!

питки пиде

Снимка: YouTube

Тези турски пидета са идеални за споделяне със семейството или приятелите, а вкусът им със сигурност ще остави впечатление. 

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft