Тя не яде хляб цял месец: Когато отиде на лекар, и тя, и лекарят бяха шокирани!

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Тя не яде хляб цял месец: Когато отиде на лекар, и тя, и лекарят бяха шокирани!
6836
Снимков материал: pixabay.com
Тя не яде хляб цял месец: Когато отиде на лекар, и тя, и лекарят бяха шокирани!

Тридесет и двегодишна жена от Белград решила да елиминира хляба от диетата си за 30 дни, вярвайки, че това ще помогне за намаляване на линията на гърдата ѝ. Това, което се случило след месец обаче, изненадало дори нейния лекар.

„Нямах някакъв специален план - просто спрях да ям бял хляб, мъфини и тестени изделия.

Всичко останало ядях нормално. Не ми беше лесно в първите дни, защото буквално цял живот закусвах с хляб“, каза ни тя.

Но това, което последва, промени нейния възглед за храненето от самото начало.

Шок от прегледа

Когато месец по-късно тя отишла на рутинен преглед, кръвните изследвания показали стряскащи резултати.

„Холестеролът беше в нормални граници, захарта беше перфектна и тя беше с 4 килограма по-малко - въпреки че не беше спортувала цял ден“, казва лекарят ѝ. „Бяхме особено изненадани от нивото на триглицеридите - драстично по-ниско от последния път.“

Но това, което най-много изненада жената, не беше загубата на тегло, а как се чувстваше: по-лека, с повече енергия, без подуване на корема и постоянната нужда от лека закуска.

Защо изхвърлянето на хляба доведе до тези резултати?

Диетолозите казват, че проблемът не е в самия хляб, а в количеството и вида му. Белият хляб се усвоява бързо, повишава кръвната захар и често предизвиква допълнителен глад. Когато се изхвърли, тялото по-бързо се балансира и нивото на инсулин се стабилизира.

„За много хора, спирането на рафинираните въглехидрати може да доведе до по-малко колебания в захарния прием, по-малко глад и следователно по-малък прием на храна“, обяснява диетологът.

Напълно здравословно ли е да се откажете от хляба?

Експертите предупреждават, че смисълът не е да се изхвърля хлябът завинаги, а да се прави по-добър избор - например пълнозърнест, ръжен, протеинов хляб - и да се внимава за количеството.

„Ако не ядете хляб и не получавате достатъчно фибри от други източници, това също може да е проблем. Ключът е в баланса.“

Нейното послание към другите

„Не казвам, че всеки трябва да спре да яде хляб, но ако се чувствате уморени, подути или имате излишно тегло, което не се сваля лесно – опитайте един месец без хляб. И не забравяйте да се консултирате с лекар. Този малък експеримент промени живота ми“, казва тя.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft