ХЛЯБ ПО-ВКУСЕН ОТ ПИЦА: Правя го всеки ден, съседките чакат на опашка за рецептата!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
ХЛЯБ ПО-ВКУСЕН ОТ ПИЦА: Правя го всеки ден, съседките чакат на опашка за рецептата!
ХЛЯБ ПО-ВКУСЕН ОТ ПИЦА: Правя го всеки ден, съседките чакат на опашка за рецептата!
32808
ХЛЯБ ПО-ВКУСЕН ОТ ПИЦА: Правя го всеки ден, съседките чакат на опашка за рецептата!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Ако не сте опитвали този вкусен плосък хляб досега, направете го - няма да съжалявате! Правя го почти всеки ден, а понякога и по няколко пъти на ден. Един приятел ме помоли за рецептата и след седмица ми се обади, за да ми каже, че толкова често го приготвят у дома, че не могат да си представят как не са знаели тази рецепта преди. Ето какво ви трябва за чудното Плоско хлебче с моцарела и маслини :

Плоско хлебче с моцарела и маслини

Продукти: 

  • 450 гр. брашно
  • 1/2 кубче прясна мая (20 гр.)
  • 2 супени лъжици брашно
  • 1/2 чаена чаша захар
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 250 гр.
хладка вода

За намазване:

  • 100 мл зехтин
  • 2 скилидки чесън
  • 1 шепа пресен босилек
  • 1 шепа пресен магданоз

И още:

  • настъргана моцарела или пармезан
  • няколко маслини

Приготвяне: 

Вкупа се слага половин кубче мая, добавя се половин чаена лъжичка захар и се заливат с 250 мл хладка вода. Добавете две супени лъжици брашно, след което разбъркайте с лъжица или телена бъркалка, докато всички съставки се разтворят и няма бучки.

мая в купа

шупнала мая

Оставете разтворената мая на топло място за около 10 минути, докато се активира и шупне. През това време отмерете и пресейте 450 гр. брашно, добавете една чаена лъжичка сол и активираната мая. Месете няколко минути с тесто, докато стане компактно и се отдели от стените на купата.

добре омесено тесто

Ако месите тестото на ръка, първо разбъркайте с лъжица или кухненска шпатула, докато се поеме брашното, след което продължете да месите на ръка, докато стане компактно, гладко и не залепва по ръцете. Трябва да е меко, но не много лепкаво.

тесто върху дъска

Оформете на топка, върнете в чиста купа, покрийте и оставете на топло място без течение, за да ферментира за около половин час или докато удвои обема си. Втасалото тесто се разстила върху набрашнен плот, след което се набрашнява и точилката.

тесто хлебче

Внимателно го разточете на дебела кора като тесто за пица, но еднакво по дебелина от всички страни. Прехвърлете го върху хартия за печене и поставете върху широка плитка тава. Нарежете го на по-малки кубчета, след което пригответе "пестото", тоест ароматната смес за замазване.

нарязано хлебче

хляб с песто

Нарежете всички пресни листа босилек и магданоз, чесъна настържете или пресовайте през преса, след което всичко това се смесва и се смесва със 100 мл зехтин. Разпределете сместа равномерно по всички разрези, след което намажете върху цялата повърхност със силиконова (кухненска) четка.

хлебче с маслини

По разрезите поръсете настъргана моцарела, пармезан или сирене по ваш избор, а върху всяко кубче поставете парченце нарязана маслина и внимателно го натиснете, за да влезе в тестото. 

хлебче с моцарела и маслини

Ако желаете, поръсете моцарела върху цялото тесто. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 минути. 

хлебче с маслини и моцарела

Да ви е сладко!

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft