Хлябът, зеленчуците и плодовете - пълни с вредни съставки

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Хлябът, зеленчуците и плодовете - пълни с вредни съставки
13399
Източник: Всеки ден
Хлябът, зеленчуците и плодовете - пълни с вредни съставки

Какво поставяме на трапезата си в днешно време?Хлябът, зеленчуците и плодовете често се оказват пълно менте, наблъскано с какви ли не примеси. От насъщния и зарзавата дори ни дебнат опасни отрови, които се натрупват в организма, алармираха специалисти по хранене .

Хлябът става все по-голям боклук.

Последната „новина" е, че на всеки десет самуна в магазините поне три са истински буламач. И то не заради съставките, а по още една причина. Хлябът излиза тъпкан с отпадъци от непочистени машини. Остатъци от старо, прокиснало тесто, правят „на райета" вътрешността на самуните, жалват се и показват потребители. Дори се твърди, че не само мръсните машини са виновни, а че съвсем целенасочено се прибавя от хлебопроизводители останалото им от предишни дни старо клисаво тесто, за да не го изхвърлят.

Затлъстяване, газове, проблеми с червата, главоболие. Всичките тези проблеми и още, медиците приписват на най-популярния продукт - хляба. Като всичко се задълбочава, когато е некачествен, а и нездравословен според съвременните разбирания. Оказва се, че човечеството прекалява с употребата на продукти от пшенично брашно. И това го удря директно в главата - в умствената му дейност.

Специалистите по хранене предупреждават, че днешната пшеница в световен мащаб силно се отличава от тази, която хората са използвали преди около 40 години. Главната разлика е в появата на глиадина - белтък, чието въздействие върху мозъка е сходно с това на опиатите. Той активизира определени участъци на мозъка и предизвиква неконтролируем апетит. В резултат на това хората се увличат от пшеничния хляб.

Дори и в хляба за диабетиците родни производители си позволяват да слагат рафинирано бяло брашно, което е по-евтино, но пък опасно за хората със захарна болест. По същата причина продължава практиката да се бълва фалшив черен хляб, боядисан в най-добрия случай с „естествен оцветител" утайка от кафе.

Така се получава „ръжен" хляб, може и грахам, пълнозърнест и т.н., но само според етикета. За докарване на по-тъмния цвят се използват и оцветители на базата на меласата. В широка употреба е и обратен трик - от фуражно брашно да се прави бял пшеничен хляб. То е жълтеникаво и се избелва с бензолен пероксид. Въпросната добавка от години е забранена в ЕС. А най-опасното и лъжовното е, че всички тези съставки, с които се правят шашмите, ги няма на етикета. Или пък присъстват под общото „подобрители".

Ако минем само на зеленчуци, опасността да ядем боклуци пак е сигурна. Най-широкоразпространеното тъпчене е с пестициди - отровни химикали, специално създадени от човека за борба с вредителите. Които обаче му се връщат тъпкано. Само за дни по време на великденските и майските празници от Агенцията по безопасност на храните конфискуваха десетки тонове опасни зеленчуци. Като в топ 3 на най-рисковите се оказаха чушките, салатите и краставиците. А дестинацията на „пестицидния" зарзават е основно от Турция за България.

Химикалите в българските зеленчуци обаче изобщо не са изключени. Още повече че по пазарите е истинско постижение да се научи кое е българско и кое вносно. А и само 10-ина процента от стоката, която се продава в търговската мрежа, минава лабораторни тестове. Специалистите сочат да не се доверява потребителят на плодовете и зеленчуците с перфектен вид като на картинка.

Нерядко именно те са отглеждани с най-много пестициди. И нашумелите органични биопродукти, които не би трябвало да се славят с красив външен вид, често обаче са пълни ментета. Въпреки високата си цена заради специалните условия за отглеждане в чиста почва и без никакви химикали. Но пък у нас проверяващи се натъкват на поставени всякакви „био", „еко", „естествени", „натурални" и т.н. надписи по опаковката на продукти, които изобщо нямат сертификат за органичен произход.

Тези надписи са подвеждащи и това е още по-опасно, защото човек не знае какво точно яде, категорични са диетолози. Всички специалисти вкупом сочат, че в България в биопроизводството все още няма наистина строги правила, а много вратички, които лесно се заобикалят. Така и екологично чистият зарзават може да си е блъскан с химикали като останалия.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft