Хранене при проблеми на щитовидната жена

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
По-здрави
Хранене при проблеми на щитовидната жена
119208
Хранене при проблеми на щитовидната жена

При заболявания на щитовидната жлеза трябва да се спазва определен режим на хранене . Щитовидната жлеза е жлеза с вътрешна секреция, която изработва три хормона – тироксин, трийодтиронин и калцитонин.

Първите два хормона контролират обмяната на веществата в организма , а също така и процесите на растеж и развитие на тъканите и органите.

Хормонът калцитонин отговаря за обмяната на калций в организма и регулира костната маса.

проблеми с щитовидната жлеза

Както прекомерната, така и недостатъчната хормонална активност на щитовидната жлеза става причина за различни заболявания. Нивото на хормони непосредствено е свързано със състоянието на тъканите на щитовидната жлеза.

Прекомерната хормонална активност се нарича хипертиреоза или тиреотоксикоза. Недостигът на хормони на щитовидната жлеза се нарича хипотиреоза.
Основни симптоми на тиреотоксикозата са сърцебиене, изпотяване, треперене, раздразнение, безсъние, агресивност, умора, намаляване на либидото , нарушения на менструалния цикъл .

Симптоми на хипотиреозата са намаляването на паметта, прекомерно сухата кожа , проблеми с менструалния цикъл , чупливост на ноктите и косата, нарушения на сърдечния ритъм , отоци на лицето и крайниците, безсъние, депресия, запек, напълняване.

Правилното хранене не предполага строги диети , а плавна замяна на едни продукти с други. Трябва да се намалят сладките продукти, газираното, алкохолът, цигарите, консервите, солта, подправките, кафето, сладоледа и оцета.

Месото се заменя поне два пъти седмично с риба. Набляга се на суровите плодове и зеленчуци. Разрешени са морските дарове, морската риба и различни видове плодове и зеленчуци .

Това са сушените сини сливи, ябълките, вишните, краставиците, картофите, червеното цвекло, морковите, зелето, патладжаните, чесънът, ряпата, зелената салата, доматите, лукът.

При заболяване на щитовидната жлеза не трябва да се яде без човек да е гладен. Храната трябва да се предъвква добре. Не се препоръчва яденето на прекалено топла или прекалено студена храна.

Не се препоръчват продукти от рафинирана захар – бонбони, мармалад, сладкиши, сокове с добавена захар, торти. Също така не се препоръчват солени продукти, бял ориз, маргарин, мазно свинско месо и пушено месо, кренвирши и салам.
 

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft