Честно казано, изядохме повече, отколкото сложих в бурканите... толкова вкусни са тези тиквички, че няма начин да им устоите!
Хрупкави, ароматни, апетитни… За първи път ги приготвям по този начин, но определено ще повторя догодина.
Ето как да си приготвите и вие Хрупкави тиквички в буркан :
Хрупкави тиквички в буркан
Продукти:
- 4 кг тиквички
- 6 супени лъжици едра сол
- 1 чаша (200 мл) олио
- 250 мл ябълков оцет
- 200 г захар
- магданоз и чесън в количества на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте обилно тиквичките под течаща студена вода, не ги белите, а само ги нарежете на кръгчета с дебелина приблизително 1 см, а след това на четвъртинки. Залейте ги със студена вода, като се уверите, че са напълно потопени.
Снимка: YouTube
Оставете ги да престоят във водата за четири минути, след което измийте и нарежете ситно магданоза и добавете ситно нарязания чесън.
Снимка: YouTube
След това отцедете тиквичките в гевгир, оставете ги да киснат известно време, след което ги прехвърлете в друга дълбока купа. Залейте ги с маринатата (така че всички съставки да се смесят).
Добавете нарязания магданоз и чесън и разбъркайте. Оставете да престои 20 минути. След това започнете да прибирате тиквичките в стъклени буркани (предварително стерилизирани).
Стерилизирайте ги точно толкова, колкото е необходимо, за да се запечата капакът във вакуум. Аз си хапнах доста, докато пълнех бурканите. Моят съвет е да не променяте нищо в рецептата – всичко е както трябва.
Снимка: YouTube
Оригиналната рецепта изискваше 7 супени лъжици сол, което е твърде солено за мен, затова я намалих на 6 супени лъжици.
Снимка: YouTube
Можете също да сотирате тиквичките в олио – още една чудесна рецепта за зимнина:
Сотирани тиквички в олио за зимата
Необходими продукти:
- 3 средни тиквички,
- 150 мл ябълков оцет (може да се използва и 9% бял оцет),
- 150 мл вода,
- 1 дафинов лист,
- 3-4 скилидки чесън,
- 1 чаена лъжичка сол,
- зехтин за гарниране, ако е необходимо (около 500 мл)
Начин на приготвяне:
Измийте тиквичките, отстранете краищата им и ги нарежете на кръгчета с дебелина 2-3 мм. Сложете ги в дълбока купа. Добавете дафинов лист и скилидка чесън, нарязани на едро.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
В отделна купа сложете оцета, водата и солта и оставете да заври. Веднага залейте нарязаните тиквички с врящата течност. Поставете чиния върху тях и върху нея някаква тежест, за да не изплуват тиквичките.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Така всяко колелце тиквичка трябва да се потопи в маринатата, която няма веднага да ги покрие, но след кратко време самите тиквички ще пуснат собствен сок и след това ще бъдат напълно потопени.
Оставете ги така за няколко часа, докато се охладят, за предпочитане за една нощ. След това ги извадете от маринатата и ги разстелете върху чиста кухненска кърпа.
Поставете кърпа отгоре и ги подсушете с ръце (не трябва да има влага).
След това подредете тиквичките в стъклени буркани, като във всеки буркан сложете по една нарязана скилидка чесън, а единият дафинов лист нарежете на по-малки парченца и ги подредете в бурканите.
Снимка: YouTube
Залейте тиквичките със зехтин, докато се покрият напълно. Съхранявайте бурканите на хладно място.
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!