Хрупкави ТИКВИЧКИ В БУРКАН: Толкова са вкусни, че половината изядохме веднага, а другата половина скрих за зимата

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Хрупкави ТИКВИЧКИ В БУРКАН: Толкова са вкусни, че половината изядохме веднага, а другата половина скрих за зимата
Хрупкави ТИКВИЧКИ В БУРКАН: Толкова са вкусни, че половината изядохме веднага, а другата половина...
1171
Източник: За Жената
Хрупкави ТИКВИЧКИ В БУРКАН: Толкова са вкусни, че половината изядохме веднага, а другата половина скрих за зимата
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Честно казано, изядохме повече, отколкото сложих в бурканите... толкова вкусни са тези тиквички, че няма начин да им устоите!

Хрупкави, ароматни, апетитни… За първи път ги приготвям по този начин, но определено ще повторя догодина.

Вярвам, че тази рецепта ще остане в любимите ви.

Ето как да си приготвите и вие Хрупкави тиквички в буркан :

Хрупкави тиквички в буркан

Продукти: 

  • 4 кг тиквички
  • 6 супени лъжици едра сол
  • 1 чаша (200 мл) олио
  • 250 мл ябълков оцет
  • 200 г захар
  • магданоз и чесън в количества на вкус

Начин на приготвяне: 

Измийте обилно тиквичките под течаща студена вода, не ги белите, а само ги нарежете на кръгчета с дебелина приблизително 1 см, а след това на четвъртинки. Залейте ги със студена вода, като се уверите, че са напълно потопени.

тиквички кръгчета

Снимка: YouTube

Оставете ги да престоят във водата за четири минути, след което измийте и нарежете ситно магданоза и добавете ситно нарязания чесън.

мариновани тиквички

Снимка: YouTube

След това отцедете тиквичките в гевгир, оставете ги да киснат известно време, след което ги прехвърлете в друга дълбока купа. Залейте ги с маринатата (така че всички съставки да се смесят).

Добавете нарязания магданоз и чесън и разбъркайте. Оставете да престои 20 минути. След това започнете да прибирате тиквичките в стъклени буркани (предварително стерилизирани).

Стерилизирайте ги точно толкова, колкото е необходимо, за да се запечата капакът във вакуум. Аз си хапнах доста, докато пълнех бурканите. Моят съвет е да не променяте нищо в рецептата – всичко е както трябва.

тиквички с магданоз и чесън

Снимка: YouTube

Оригиналната рецепта изискваше 7 супени лъжици сол, което е твърде солено за мен, затова я намалих на 6 супени лъжици.

буркан мариновани тиквички

Снимка: YouTube

Можете също да сотирате тиквичките в олио – още една чудесна рецепта за зимнина:

Сотирани тиквички в олио за зимата

Необходими продукти:

  • 3 средни тиквички,
  • 150 мл ябълков оцет (може да се използва и 9% бял оцет),
  • 150 мл вода,
  • 1 дафинов лист,
  • 3-4 скилидки чесън,
  • 1 чаена лъжичка сол,
  • зехтин за гарниране, ако е необходимо (около 500 мл)

Начин на приготвяне: 

Измийте тиквичките, отстранете краищата им и ги нарежете на кръгчета с дебелина 2-3 мм. Сложете ги в дълбока купа. Добавете дафинов лист и скилидка чесън, нарязани на едро.

зелени тиквички

Снимка: YouTube

тиквички и чесън

Снимка: YouTube

В отделна купа сложете оцета, водата и солта и оставете да заври. Веднага залейте нарязаните тиквички с врящата течност. Поставете чиния върху тях и върху нея някаква тежест, за да не изплуват тиквичките.

тиквички на кръгчета

Снимка: YouTube

тиквички в зехтин

Снимка: YouTube

тиквички в марината

Снимка: YouTube

Така всяко колелце тиквичка трябва да се потопи в маринатата, която няма веднага да ги покрие, но след кратко време самите тиквички ще пуснат собствен сок и след това ще бъдат напълно потопени.

Оставете ги така за няколко часа, докато се охладят, за предпочитане за една нощ. След това ги извадете от маринатата и ги разстелете върху чиста кухненска кърпа.

Поставете кърпа отгоре и ги подсушете с ръце (не трябва да има влага).

След това подредете тиквичките в стъклени буркани, като във всеки буркан сложете по една нарязана скилидка чесън, а единият дафинов лист нарежете на по-малки парченца и ги подредете в бурканите.

тиквички в зехтин

Снимка: YouTube

Залейте тиквичките със зехтин, докато се покрият напълно. Съхранявайте бурканите на хладно място.

мариновани тиквички в зехтин

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft