Цигански пържолки: Деликатес, който ще изчезне от трапезата за броени минути! Идеални за делник и празник:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Цигански пържолки: Деликатес, който ще изчезне от трапезата за броени минути! Идеални за делник и празник:
Цигански пържолки: Деликатес, който ще изчезне от трапезата за броени минути! Идеални за делник и...
1077
Източник: За Жената
Цигански пържолки: Деликатес, който ще изчезне от трапезата за броени минути! Идеални за делник и празник:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Циганските пържолки са ястие, популярно благодарение на богатия си, пикантен и леко опушен вкус. Комбинацията от висококачествено свинско месо, лук, чесън, домати и чушки създава сос, който е гъст, ароматен и перфектно хармоничен.

Въпреки че рецептата изглежда проста на пръв поглед, силата ѝ се крие в правилната процедура, бавното задушаване и балансираното използване на подправки.

По-старите поколения готвачи знаеха, че не трябва да бързат с това ястие. Месото се нуждае от време, за да омекне, лукът трябва да се сготви до гладък сос, а доматите трябва да осигурят естествен баланс между сладост и тръпчивост.

Резултатът е ястие, което е подходящо както за неделен обяд, така и за обикновен ден, когато искате да приготвите нещо наистина вкусно и засищащо.

Ето необходимите продукти:

Цигански пържолки

Съставки (4 порции):

  • 800 г свинско филе
  • 1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер
  • 2/3 чаена лъжичка сол
  • 2 глави лук
  • 4 скилидки чесън
  • 0,8 л бульон или вода
  • 500 г консервирани домати (нарязани или счукани)
  • 1 чаена лъжичка смлян сладък червен пипер
  • 3 дафинови листа
  • 0,5 л вода
  • 1 пълна супена лъжица обикновено брашно

Процедура:

1.

Приготвяне на месото

Нарежете свинското филе на дебели филийки или кубчета. Подправете със сол и черен пипер и оставете за кратко, за да може месото да развие основните си вкусове.

свински карета

Снимка: Pinterest

2. Задушаване на лука

Нарежете ситно лука и го запържете в олио или свинска мас до златисто. Тази стъпка е важна - добре запърженият лук придава на соса сладост и дълбочина.

3. Добавяне на месото

Добавете месото към лука и го запържете от всички страни, докато покафенее. Това ще му помогне да запази сочността си и ще направи получения сос по-богат.

свински пържоли

Снимка: Pinterest

4. Чесън и червен пипер

Добавете счукания чесън и запържете за кратко. След това добавете смления червен пипер, разбъркайте бързо и веднага добавете малко вода или бульон, за да не горчи червеният пипер.

5. Домати и подправки

Изсипете консервираните домати, добавете дафиновите листа и залейте с бульона (0,8 л). Разбъркайте всичко и оставете да заври.

свинско в домати

Снимка: Pinterest

6. Бавно задушаване

Покрийте тенджерата и оставете да къкри на слаб огън за 60–90 минути, докато месото омекне, сосът се сгъсти и вкусовете се смесят.

пържоли в доматен сос

Снимка: Pinterest

7. Сгъстяване с брашно

Разтворете една пълна супена лъжица брашно в 0,5 л студена вода и изсипете към соса. Разбъркайте добре и оставете да се готви още около 10 минути, за да се смеси сосът и да загуби брашнения си вкус.

8. Подправка

Извадете дафиновия лист, опитайте и коригирайте солта или пипера, ако е необходимо.

цигански пържолки

Снимка: Pinterest

Как да ги поднесете? Най-вкусни са с:

  • домашно приготвени кнедли,
  • варени картофи,
  • ориз,
  • или пресен хляб.

Сосът е гъст, ароматен и се съчетава добре с всякакви гарнитури.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft