Честит Никулден! Ето какво ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да направите с люспите на шарана, за да напълните портмонето с пари:

вход през zajenata.bg
За Жената
Събития
Честит Никулден! Ето какво ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да направите с люспите на шарана, за да напълните портмонето с пари:
6961
Източник: sanovnik.at
Честит Никулден! Ето какво ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да направите с люспите на шарана, за да напълните портмонето с пари:

На 6-ти декември Православната църква почита паметта на един от най-тачените светии - Свети Николай Мирликийски Чудотворец.  Празникът е по-известен сред народа като Никулден . Св.Никола е покровител на моряците, моретата, рибарите, банкерите, пътешествениците, търговците, рода и семейството.

На Никулден празнуват имената (именници)

НИКОЛА, НИКОЛАЙ, НИКОЛИНА, НИКУЛИНА, КОЛО,  КОЛЬО, КОЛЧО,  НЕНА,  НЕНКО,  НЕНО,  НЕНЧО,  НИКО,  НИКОЕЛА,  НИКОЛ, НИКОЛЕТ, НИКОЛЕТА, НИКОЛИНА, НИНА, НИНО, НИКА, НИКО, НИКОЛА и производните им.

История

Първообразът е историческата личност Никола Мираликийски.

Той е роден през 270 година в Патара, Мала Азия. Легендата разказва, че той бил човекът, който подхвърлял незабелязано кесии със злато в дома на обеднял баща, след което той омъжва трите си дъщери. Приписват му се много чудеса, които избавят моряците и пътуващите по море от водните стихии.

Жизненият му път приключва през 142 година. През 1087 година мощите на Свети Николай са пренесени в Бари, Италия. Те се съхраняват там и до днес в базилика, което е построена в чест на светеца. Името Николай означава „побеждаващ“. Според православната църква той е патрон на рибарите. Той е господар и на водния свят – водните демони и рибите.

св.Николай
св. Николай Чудотворец

Според легендата Свети Никола, освен покровител на рибарите и мореплавателите, е покровител и на банкерите. Преди да го канонизират за светец той бил лихвар, който помагал на бедни и безпарични, като раздавал богатството си.

Преданията казват, че Свети Никола спасил една пробита лодка от потъване като запушил дупката именно с шаран – това е причината традиционно, именно тази риба да присъства на празника. Някога на никулденската трапеза задължителен бил рибника (шаран изпечен в тесто) и обреден хляб (в различните населени места се нарича никулски хляб, колак, боговица, светец), които се осветявали.

Коледните елхи се украсяват на 6-ти декември, а на трапезата задължително трябва да има риба, чието тяло е покрито с люспи. Ето защо шаранът се приема за задължителната риба на този празник. Смята се, че Свети Никола е предшественик на първия сняг, който пада от дългата му бяла брада.

Според преданието той спасил пробита лодка от потъване, като запушил дупката с шаран – ето защо това е традиционната риба за празника.

Поверие ни учи, че в портфейлите се слага люспа от празничната риба, която носи късмет и пари. Костите от рибата не бива да се изхвърлят.

Те се закопават в земята или се пускат в течаща вода, за да има благополучие в семейството и то да се увеличи. На много място на празничната трапеза присъства рибник (шаран, изпечен в тесто), както и обреден хляб, които се осветяват. Народната поговорка казва: „Варвара вари, Сава пече, Никола иде с голямата лъжица и гости гощава“.

трапеза Никулден

На този ден се събира цялото семейство и трапезата не се вдига през целия ден. На трапезата може да има жито, боб, чушки с ориз, варена царевица, постни сърми.

Задължително на Никулден на масата присъства шарана, защото той е слуга на светеца. Може и друга риба, но задължително тя трябва да има люспи.

Според поверието, когато чистите рибата трябва да внимавате да не настъпите някоя паднала люспа, защото можете да се разболеете и умрете.

шаран люспи

Традиция е и да се сложат най-големите люспи от шарана в портфейла – за да носи пари през цялата година. Костите пък не изхвърляме, а закопаваме в земята или пускаме в течащи води – за да се умножи семейството и да има благополучие.

Някога майките използвали костта от главата на шарана (която прилича на кръст) като амулетче, което пришивали в дрехите на малките деца, за да ги пази от болести. На Никулден по българска традиция може да се посвети рибен курбан.

Тогава шарана се приготвя цял – пълнен с ориз и орехи, когато е готов се прикадява с тамян, начупва се и се раздава за здраве

Тъй като Никулден е по време на Коледните пости (който свършват на 24 декември), на трапезата освен рибата присъстват и други постни ястия – постни сърми и пипер с ориз, боб, варена царевица, жито и други.

В никакъв случай обаче не трябва да слагате на трапезата си гола риба, тъй като се смята, че това е на бедност и тегоби. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята.

Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото според поверията, който я настъпи, ще се разболее или ще му се случи нещо лошо. Костите на рибата се събират и изгарят, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.

Девойките, които искат да се задомят, трябва да се помолят за това рано сутринта на 6 декември.

Традиционните ястия които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб , като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздава на съседите. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул, жито.

По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря.Хлябът се разчупва от стопанина, вдигнат високо над масата и трапезата не се прибира през целия ден.

Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.

Костта от темето на шарана, която е във формата на кръст и се нарича ”кръхче”, възрастните жени пришивали на капиците на децата, за да ги пази от зли сили и уроки.

Народната традиция повелява обредният рибник и хлябовете да се освещават в църква или в къщи, а късове от тях се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите.

Свети Николай е покровител не само на тези, които са кръстени на името му, той е личен и семеен покровител, на който се урежда семейно родов празник, наричан служба, молитва, черква.

На този празник се канят роднини, кумове и съседи, и се освещава голяма трапеза, която завършва с песни и веселба. След прикадяването свещеникът взима опашката на обвития в квасено тесто шаран. Костите на никулденския шаран не се изхвърлят, а се изгарят, закопават в земята или се пускат в реката – вярва се, че така ще се опази и умножи плодородието и семейното благополучие.

Според обичая стопанките запазват костта от главата на шарана, която има формата на кръст. Тази кост – “кръхче” или “дъна” се смята за необикновено лековита. Майките я пришиват на шапчиците на новородените си деца, за да ги предпазят от “зли очи” и уроки.

Жените внимават при почистването на рибата люспите да не падат на земята, защото се вярва, че ако човек стъпи там, той се разболява и умира.

Когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете.

Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft