Богати на фибри и антиоксиданти
Ябълките , особено с кората, са пълни с фибри, полифеноли и други хранителни вещества, които защитават сърцето. Проучванията показват, че консумацията на една малка ябълка на ден може да намали риска от сърдечни заболявания, висок холестерол и високо кръвно налягане.
Храносмилане и пребиотици
Ябълките са отличен източник на пектин, разтворими фибри, които подобряват храносмилането. Пектинът абсорбира вода в червата и образува по-меки изпражнения, които са по-лесни за отделяне. Също така, пектинът действа като пребиотик, насърчавайки растежа на полезните бактерии в червата.
Контрол на теглото
Поради високото си съдържание на вода и фибри и ниската си калорична стойност, ябълките помагат за поддържане на теглото - те ви държат сити и намаляват дневния прием на калории. Проучванията показват, че хората, които често ядат ябълки, могат да свалят около половин килограм за няколко години и да намалят индекса си на телесна маса.
Превенция на диабет тип 2
Хората, които ядат две порции цели плодове на ден, включително ябълки, имат 36% по-нисък риск от диабет тип 2, отколкото тези, които ядат по-малко от половин порция. Флавоноидите в ябълките, включително кверцетинът, спомагат за понижаване на кръвната захар и подобряване на инсулиновата чувствителност. Разтворимите фибри допълнително забавят усвояването на въглехидратите и предотвратяват внезапни скокове на кръвната захар.
Борба с рака и подкрепа на мозъка
Ябълките са богати на антиоксиданти, които могат да намалят риска от различни видове рак, включително рак на гърдата, белия дроб, простатата и дебелото черво. Фибрите и фитохимикалите в ябълките могат да забавят растежа на раковите клетки и да защитят червата. Антиоксидантите в ябълките също помагат на мозъка, особено при възрастните хора, и могат да предпазят невроните от увреждане и да намалят риска от болестта на Алцхаймер.
Малко предпазливост
Хората с диабет трябва да ядат по една малка ябълка на хранене или лека закуска и, ако е възможно, да я комбинират със здравословен протеин или мазнина, като ядки, ядково масло или сирене.
За някои хора ябълките могат да причинят подуване на корема или газове заради фибрите и FODMAP захарите (фруктоза и сорбитол). Хората, алергични към бреза, трябва да избягват ябълките, защото сходството им с протеините може да предизвика алергична реакция.
Въпреки че няколко семена вероятно няма да навредят, по-голямо количество може да бъде опасно, защото съдържат цианид, токсин, който се отделя, когато семената се дъвчат или смачкват, според City Magazine .














