Ядете ли ябълки всеки ден? Няма да повярвате какво се случва в тялото ви

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравословно хранене
Ядете ли ябълки всеки ден? Няма да повярвате какво се случва в тялото ви
3301
Снимков материал: pixabay.com
Ядете ли ябълки всеки ден? Няма да повярвате какво се случва в тялото ви

Богати на фибри и антиоксиданти

Ябълките , особено с кората, са пълни с фибри, полифеноли и други хранителни вещества, които защитават сърцето. Проучванията показват, че консумацията на една малка ябълка на ден може да намали риска от сърдечни заболявания, висок холестерол и високо кръвно налягане.

Освен това, ежедневната консумация на ябълки е свързана с 27% по-нисък риск от смърт от инсулт и 25% по-нисък риск от смърт от сърдечни заболявания, пише helath.com.

Храносмилане и пребиотици

Ябълките са отличен източник на пектин, разтворими фибри, които подобряват храносмилането. Пектинът абсорбира вода в червата и образува по-меки изпражнения, които са по-лесни за отделяне. Също така, пектинът действа като пребиотик, насърчавайки растежа на полезните бактерии в червата.

Контрол на теглото

Поради високото си съдържание на вода и фибри и ниската си калорична стойност, ябълките помагат за поддържане на теглото - те ви държат сити и намаляват дневния прием на калории. Проучванията показват, че хората, които често ядат ябълки, могат да свалят около половин килограм за няколко години и да намалят индекса си на телесна маса.

Превенция на диабет тип 2

Хората, които ядат две порции цели плодове на ден, включително ябълки, имат 36% по-нисък риск от диабет тип 2, отколкото тези, които ядат по-малко от половин порция. Флавоноидите в ябълките, включително кверцетинът, спомагат за понижаване на кръвната захар и подобряване на инсулиновата чувствителност. Разтворимите фибри допълнително забавят усвояването на въглехидратите и предотвратяват внезапни скокове на кръвната захар.

Борба с рака и подкрепа на мозъка

Ябълките са богати на антиоксиданти, които могат да намалят риска от различни видове рак, включително рак на гърдата, белия дроб, простатата и дебелото черво. Фибрите и фитохимикалите в ябълките могат да забавят растежа на раковите клетки и да защитят червата. Антиоксидантите в ябълките също помагат на мозъка, особено при възрастните хора, и могат да предпазят невроните от увреждане и да намалят риска от болестта на Алцхаймер.

Малко предпазливост

Хората с диабет трябва да ядат по една малка ябълка на хранене или лека закуска и, ако е възможно, да я комбинират със здравословен протеин или мазнина, като ядки, ядково масло или сирене.

За някои хора ябълките могат да причинят подуване на корема или газове заради фибрите и FODMAP захарите (фруктоза и сорбитол). Хората, алергични към бреза, трябва да избягват ябълките, защото сходството им с протеините може да предизвика алергична реакция.

Въпреки че няколко семена вероятно няма да навредят, по-голямо количество може да бъде опасно, защото съдържат цианид, токсин, който се отделя, когато семената се дъвчат или смачкват, според City Magazine .

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft