Сега е сезонът на боровинките. Аз обичам да си купувам по няколко кошнички и да си ги изяждам сама.
Продукти:
5 чаши пресни или замразени боровинки
1/4 чаша захар
1/4 чаша мед
1 ч.л. лимонова кора
1 с.л. лимонов сок
Щипка сол
Свежи боровинки и листа от мента за украса
Начин на приготвяне:
Сложете боровинките, захарта, меда, лимоновата кора, лимоновия сок и солта в голяма купа. Разбъркайте добре боровинките и захарта. Намачкайте сместа с преса.
След това сложете сместа в блендър и бъркайте в продължение на няколко минути, до получаване на хомогенна смес. Сложете сито над голяма купа и изсипете сместа на няколко части през него, като я прецеждате, използвайте гумена шпатула. Така ще премахнете големите остатъци от лимоновата кора и боровинките.
Оставете получения шербет поне за един час в хладилника. След охлаждане може да го ядете веднага, ако искате той да бъде леко мек, или да го замразите за няколко часа, за да го втвърдите преди ядене. Изяжте го възможно най-скоро, след като сте го направили, защото шербета става все по твърд във времето, през което стои в камерата.
Сервира се с няколко пресни боровинки и листа от мента.