Мнозина го ядат всеки ден, без дори да осъзнават колко е вредно!
Експертите предупреждават - тази храна, която повечето сърби имат на трапезата си, може да ускори развитието на деменция и сериозно да застраши здравето на мозъка.
Какво откриха учените след 15 години изследвания
Голямо международно проучване, публикувано в списанието Nature Aging, е проследило над 2500 души със средна възраст 71 години в продължение на 15 години. Резултатите са били шокиращи - диета, богата на червено и преработено месо, газирани напитки и сладки храни, е пряко свързана с по-бързото развитие на деменция, депресия и други хронични заболявания.
С други думи - колкото повече месо, хот-дог, сушени меса и закуски, толкова по-голям е рискът мозъкът да започне да отслабва.
Средиземноморската диета предпазва мозъка
Обратно, хората, които са се хранили според принципа на средиземноморската диета - с много зеленчуци, плодове, риба, пълнозърнести храни, зехтин и ядки - са губили паметта и умствената си острота много по-бавно.
Така наречената диета MIND, която комбинира средиземноморската и DASH диетите и набляга на значението на зелените листни зеленчуци и горските плодове, показа подобни резултати.
Най-опасни са „скритите“ хранения
Диетолозите посочват, че много хора не забелязват колко често ядат преработено месо - хот-дог за закуска, сушени меса в сандвич, месни продукти за вечеря.
Поради високия прием на наситени мазнини, сол и добавки, в организма протичат възпалителни процеси и се ускорява влошаването на мозъчните клетки.
Никога не е твърде късно за промяна.
Добрата новина е, че мозъкът може да се регенерира - но е необходимо вредните навици да се заменят със здравословни. Чрез въвеждането на повече зеленчуци, плодове и риба, както и чрез намаляване на месото и захарта, рискът от деменция намалява значително, според експерти.
„Никога не е твърде късно да промените менюто си. Дори малки промени могат да забавят стареенето на мозъка и да подобрят паметта“, казват учените.
Храната, която ядем всеки ден - преработеното месо - сериозно застрашава мозъка и ускорява деменцията. Време е да се запитаме: наистина ли си струва да рискуваме паметта си заради вкуса на наденица?














