Диетолог, специализирана в лечението на онкоболни , разкри хранителните съвети, които дава на пациентите , за да се избегне по-нататъшно развитие на заболяването. Никол Андрюс работи с хора, които са „победили рака“, от 12 години, като разработва хранителни планове по време и след лечението, за да ограничи риска от повторно появяване на заболяването, но казва, че съветите ѝ са приложими и като превенция.
Никол Андрюс стана много популярна в TikTok и в едно видео тя обясни какво е най-добре да избягвате в ежедневната си диета .
Прахообразни хранителни добавки
Прахообразните продукти редовно се рекламират като начин за „задоволяване на хранителните нужди“ и „запълване на празнини“ в ежедневната диета. Но Андрюс е против тях, защото, както казва тя, е по-добре да се въведат по-големи порции плодове и зеленчуци в диетата.
„Никога не бих купила тези прахове и не бих се опитала да ги консумирам вместо плодове и зеленчуци. Фибрите са премахнати, няма течност вътре, понякога са обогатени със странни подправки , които могат да увредят черния дроб. Просто яжте плодовете и зеленчуците си, пропуснете тези зелени прахове.“
А именно, многобройни проучвания свързват диета с ниско съдържание на фибри с по-висок риск от рак - особено на дебелото черво. Експертите казват, че това може да се дължи на факта, че пациентите, които консумират по-малко фибри, имат повече възпаления в храносмилателната си система, което увеличава риска от увреждане и води до клетъчни мутации.
Хранителни добавки
Близо шест от десет американци приемат добавки, но Андрюс обяснява, че повечето хора не е необходимо да приемат витамини, защото си ги набавят чрез диетата. Това означава, че много хора ги пият ненужно, мислейки си, че „предозират“ с витамини.
„Хранителните добавки могат да увеличат риска от рак поради високите дози“, предупреди тя.
Високите дози добавки като витамин B3 са свързани с по-висок риск от рак на мозъка, докато други - като витамини C и E - са свързани с по-бърз растеж на тумора. Никол препоръчва хората да се консултират с лекарите си, преди да използват добавки, за да разберат кои са подходящи за тях.
Алкохол
Средно хората пият около четири алкохолни напитки всяка седмица, като един на всеки пет пие пет или повече напитки вечер. Проучванията свързват консумацията на алкохол във всякакво количество с по-висок риск от рак, включително рак на гърдата, черния дроб, гърлото и устата.
„Не пия алкохол, никога, никакъв вид алкохол, никакъв. Алкохолът увеличава риска от шест вида рак, при всяко ниво на консумация. Без алкохол“, съветва Андрюс.
Месни продукти
Преработените меса, като бекон, хот-дог и дори прошуто, често съдържат добавени нитрати и нитрити, които им помагат да останат свежи по-дълго. Учените свързват тези химикали с рак, най-често с рак на дебелото черво и стомаха.
„Не правя сандвичите си с преработени меса. Готвя пилешкото месо предварително, нарязвам го и го използвам в сандвичите си. Преработените меса увеличават риска от рак на дебелото черво. Използвайте прясно месо, консервирана риба тон или просто си правете сандвичи със зеленчуци“, казва Андрюс.
Предишни проучвания предупреждават, че консумацията само на 50 грама преработено месо на ден или две резена шунка увеличава риска от рак на дебелото черво с 50 процента.
Протеинови барчета
Андрюс отбелязва, че протеиновите барчета също трябва да се разглеждат като прости захари, защото това е по същество това, което представляват.
„Ако искате поничка, хапнете си. Но не си казвайте, че е по-добър избор, защото има протеини, защото не е“, отбелязва Андрюс.
Нейната загриженост вероятно се дължи на факта, че те все още са сравнително високи по отношение на калорийното съдържание.
„Но ако искате да консумирате протеини, аз винаги избирам протеинови прахове, протеинови шейкове, животински протеини или растителни протеини“, подчертава Андрюс.
Тя продължи да изброява някои други навици, които трябва да практикувате, за да намалите риска от рак максимално:
- Избягване на популярни диети от интернет
- Упражнявайте се редовно.
- Спете поне седем часа.
- Непременно закусете.