Кардиологът Санджай Боджай написа за CNBC: „Като кардиолог, който лекува пациенти с инфаркт повече от 20 години, често съм виждал как хранителните навици, придобити в детството, полагат основите на хронични заболявания в зряла възраст.“
Със съпругата ми имаме три дъщери, които сега са в гимназията. Знам колко е трудно в ранните години да се преживее времето за вечеря.
Искам да живеят дълъг и здравословен живот, така че сега сме много по-наясно с това, което слагаме на трапезата. Ето пет токсични храни , които не давам на децата си и с какво ги заместваме:
Пуканки за микровълнова фурна
Снимка: Shutterstock
Да, те свършват бързо. Но много промишлени марки съдържат химикали, които ме тревожат, особено като кардиолог. Пликчетата често съдържат PFAS вещества - така наречените „вечни химикали“, които са свързани с имунни проблеми и вродени дефекти. А изкуственият ароматизатор „масло“ може да съдържа съединения, опасни за белите дробове.
Какво ядем вместо това: Правим пуканки у дома в машина за пуканки и ги заливаме с истинско разтопено масло или зехтин.
Плодови кисели млека
Снимка: Shutterstock
Ароматизираните кисели млека, особено тези, предназначени за деца, изглеждат здравословни заради рекламираното им съдържание на протеини. Но когато погледнете опаковката, ще видите, че са пълни със захар и изкуствени оцветители. Порциите често са малки, така че децата ядат по две или три наведнъж, умножавайки приема си на захар.
Какво ядем вместо това: Сервирме обикновено кисело мляко с малко местен мед и пресни горски плодове. Вкусно е и много по-здравословно.
Преработено месо
Снимка: Shutterstock
Салами, кренвирши, класическо съдържание на детските закуски. Тези храни обаче са пълни с натрий, консерванти и нитрати, които увеличават риска от сърдечни заболявания и рак.
Като кардиолог, аз съм ужасен от това, което тези вещества могат да направят на клетъчно ниво. Те позволяват на холестерола да се натрупва и да уврежда ендотела, слоя, който покрива кръвоносните съдове.
Какво ядем вместо това: Избираме постни и необработени източници на протеини, като печено пиле или говеждо месо, както и яйца от свободноотглеждани кокошки. Също така ядем много растителни протеини: леща, нахут, киноа.
Сладки зърнени храни и подсладени напитки
Снимка: Shutterstock
Като дете бях „късметлията“, която винаги имаше сладки зърнени закуски в кухнята. Днес бих ги изхвърлил всичките, заедно с газираните напитки.
Според д-р Робърт Лустиг, експерт по метаболизма, средностатистическото дете приема повече захар сутрин, отколкото тялото му може да преработи за три дни. Последствията? Спад на кръвната захар и умора още в първия учебен час.
Какво ядем вместо това: Дъщерите ни ядат плодове, яйца със зеленчуци или смути със здравословни мазнини и фибри за закуска. Пият филтрирана вода с натурални плодови аромати. Соковете и газираните напитки са рядкост.
Пържена храна
Снимка: Shutterstock
Бързата храна не е само пържене, но и употребата на индустриални масла, които се нагряват многократно, произвеждайки акриламиди и AGE съединения, които насърчават възпалението в организма.
Още по-лошо е, че подобни храни привикват децата да жадуват за „хрупкавия“ вкус.
Какво ядем вместо това: Обичаме хрупкава храна, просто я приготвяме по различен начин. Използваме фритюрника с горещ въздух, за да правим печени зеленчуци, пържени сладки картофи и зеленчукови чипсове. Хрупкави и здравословни!
Не е нужно да се храните перфектно през цялото време. И разбира се, преди да правите каквито и да е големи промени в диетата на детето, консултирайте се с педиатър.
Целта е да правите по-интелигентен избор всеки ден. Обърнете внимание на скритите индустриални масла в храните. Обогатете закуската си със здравословни мазнини, протеини и сложни въглехидрати. Включете децата в приготвянето на храната.
И най-важното е да бъдете пример. Децата ви наблюдават и това, което виждат да правите, има по-голямо въздействие от това, което им казвате.