„Аз съм кардиолог и това са 5 ТОКСИЧНИ храни, които не давам на децата си: Вместо това ги замествам с по-здравословни версии“

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
„Аз съм кардиолог и това са 5 ТОКСИЧНИ храни, които не давам на децата си: Вместо това ги замествам с по-здравословни версии“
560
Източник: За Жената
Снимков материал: Shutterstock
„Аз съм кардиолог и това са 5 ТОКСИЧНИ храни, които не давам на децата си: Вместо това ги замествам с по-здравословни версии“

Кардиологът  Санджай Боджай написа за CNBC: „Като кардиолог, който лекува пациенти с инфаркт повече от 20 години, често съм виждал как хранителните навици, придобити в детството, полагат основите на хронични заболявания в зряла възраст.“

Със съпругата ми имаме три дъщери, които сега са в гимназията. Знам колко е трудно в ранните години да се преживее времето за вечеря.

Спомням си, че купувах пилешки медальони във формата на динозаври, пържени картофи и всичко, което беше бързо, лесно и изкушаващо. Това е фаза, през която всички преминаваме, но също така знам и какви щети може да причини такава храна.

Искам да живеят дълъг и здравословен живот, така че сега сме много по-наясно с това, което слагаме на трапезата. Ето пет токсични храни , които не давам на децата си и с какво ги заместваме:

Пуканки за микровълнова фурна

пуканки за микровълнова

Снимка: Shutterstock

Да, те свършват бързо. Но много промишлени марки съдържат химикали, които ме тревожат, особено като кардиолог. Пликчетата често съдържат PFAS вещества - така наречените „вечни химикали“, които са свързани с имунни проблеми и вродени дефекти. А изкуственият ароматизатор „масло“ може да съдържа съединения, опасни за белите дробове.

Какво ядем вместо това: Правим пуканки у дома в машина за пуканки и ги заливаме с истинско разтопено масло или зехтин.

Плодови кисели млека

 

плодово кисело мляко

Снимка: Shutterstock

Ароматизираните кисели млека, особено тези, предназначени за деца, изглеждат здравословни заради рекламираното им съдържание на протеини. Но когато погледнете опаковката, ще видите, че са пълни със захар и изкуствени оцветители. Порциите често са малки, така че децата ядат по две или три наведнъж, умножавайки приема си на захар.

Какво ядем вместо това: Сервирме обикновено кисело мляко с малко местен мед и пресни горски плодове. Вкусно е и много по-здравословно.

Преработено месо

шунка

Снимка: Shutterstock

Салами, кренвирши, класическо съдържание на детските закуски. Тези храни обаче са пълни с натрий, консерванти и нитрати, които увеличават риска от сърдечни заболявания и рак.

Като кардиолог, аз съм ужасен от това, което тези вещества могат да направят на клетъчно ниво. Те позволяват на холестерола да се натрупва и да уврежда ендотела, слоя, който покрива кръвоносните съдове.

Какво ядем вместо това: Избираме постни и необработени източници на протеини, като печено пиле или говеждо месо, както и яйца от свободноотглеждани кокошки. Също така ядем много растителни протеини: леща, нахут, киноа.

Сладки зърнени храни и подсладени напитки

газирана напитка

Снимка: Shutterstock

Като дете бях „късметлията“, която винаги имаше сладки зърнени закуски в кухнята. Днес бих ги изхвърлил всичките, заедно с газираните напитки.

Според д-р Робърт Лустиг, експерт по метаболизма, средностатистическото дете приема повече захар сутрин, отколкото тялото му може да преработи за три дни. Последствията? Спад на кръвната захар и умора още в първия учебен час.

Какво ядем вместо това: Дъщерите ни ядат плодове, яйца със зеленчуци или смути със здравословни мазнини и фибри за закуска. Пият филтрирана вода с натурални плодови аромати. Соковете и газираните напитки са рядкост.

Пържена храна

пържена храна

Снимка: Shutterstock

Бързата храна не е само пържене, но и употребата на индустриални масла, които се нагряват многократно, произвеждайки акриламиди и AGE съединения, които насърчават възпалението в организма.

Още по-лошо е, че подобни храни привикват децата да жадуват за „хрупкавия“ вкус.

Какво ядем вместо това: Обичаме хрупкава храна, просто я приготвяме по различен начин. Използваме фритюрника с горещ въздух, за да правим печени зеленчуци, пържени сладки картофи и зеленчукови чипсове. Хрупкави и здравословни!

Не е нужно да се храните перфектно през цялото време. И разбира се, преди да правите каквито и да е големи промени в диетата на детето, консултирайте се с педиатър.

Целта е да правите по-интелигентен избор всеки ден. Обърнете внимание на скритите индустриални масла в храните. Обогатете закуската си със здравословни мазнини, протеини и сложни въглехидрати. Включете децата в приготвянето на храната.

И най-важното е да бъдете пример. Децата ви наблюдават и това, което виждат да правите, има по-голямо въздействие от това, което им казвате.

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft