Близки приятели дойдоха на гости неочаквано и реших набързо да спретна нещо представително, бързо и в същото време гарантирано вкусуно, затова се спрях на патладжаненото ветрило, което никого не оставя равнодушен откакто го приготвям.
Патладжаните се превърнаха в същински хит и събраха овациите на всички. Искам да споделя с вас рецептата за приготвянето му.
Необходими продукти:
- патладжан
- домати
- твърдо сирене
- бекон
За нежния сос:
- заквасена сметана
- майонеза
- чесън
- пресни подправки на вкус
Начин на приготвяне:
Взимаме един патладжан (ако смятате да приготвяте само една порция), измиваме го добре, след което изтриваме с готварска хартия.
След това всяка половинка разрязваме на ивици с дебелина около 3-4 см. всяка. Не трябва да режете до края. Това ще придаде на ястието ви красив вид и няма да се срамувате да го поднесете и на най-скъпите си гости.
След като сме приключили с рязането, посоляваме добре и оставяме за 30 минути.
През това време можете да нарежете бекона и твърдото сирене на малки филийки. Измийте доматите и ги подсушете с кухненска хартия. Нарежете ги на тънки полукръгове.
След като 30-те минути изтекат, почистете добре солта от патладжана и изстискайте сока, който е пуснал.
Сложете го върху хартия за печене или в стъклена форма, в която ще приготвяте ястието. Между всяка лентичка патладжан поставете парче сирене, бекон и домат.
Трябва да се получи като на снимката.
Поръсете със сол и черен пипер. Можете да добавите и любимите си подправки, стига да се съчетават помежду си.
В отделен дълбок съд смесете в съотношение 1:1 майонеза и заквасена сметана с високо съдържание на мазнини. Ако не обичате майонеза, може да не я добавяте към ястието.
Към тях добавете ситно нарязан чесън и пресни подправки.
Добавете ситно нарязаните зеленина и чесъна към соса. Разбъркайте всичко старателно, докато се получи хомогенна маса.
Намажете патладжана с получената кремообразна смес. Загрейте фурната до 180 градуса и печете за половин час. Времето зависи от вашата фурна.
Невероятно вкусното ястие е готово и можете да го сервирате на гостите си. Добър апетит