Вместо класически картофени кюфтета, опитах това "подобрение". Смелете картофите в месомелачка и добавете сирене, няма да намерите по-добро ястие!
Понякога е достатъчно само една малка промяна и всичко става по-добро – точно това се случи с мен с тази рецепта.
Ако сте почитатели на картофените кюфтета (а кой не е), опитайте този малък трик от читателката ни Петя, която ни изпрати рецептата за тези чудни и много лесни Картофени кюфтета в месомелачка :
Картофени кюфтета в месомелачка
Продукти:
- 1 кг картофи – обелени, нарязани на ситно, сварени
- 1 яйце
- 70 г твърдо сирене или кашкавал – настъргано
- По желание - пушено месо или шунка
- Сол и черен пипер на вкус
За паниране:
- 3 супени лъжици галета
- олио/свинска мас за пържене
Процедура:
Обелете картофите (не е необходимо да ги режете) и ги сложете в подсолена вода.
Гответе до омекване.
След това отцедете картофите и ги смелете в месомелачка.

Снимка: YouTube
Като алтернатива, можем да ги пресоваме като класическо пюре.
Добавете яйцето, сиренето и разбъркайте до гладкост.
По желание може да добавите към сместа и ситно нарязано пушено месо или шунка.

Снимка: YouTube
С навлажнени ръце вземаме отделни парченца от сместа, от които оформяме кюфтета.
С помощта на обратната страна на лъжица притискаме всяко кюфте, за да му придадем форма.

Снимка: YouTube
Оваляйте всяко кюфте в галета.
Загрейте олиото в тиган и добавете бучка масло.
Пържете кюфтетата от двете страни до златисто кафяво.

Снимка: YouTube
Като алтернатива, можете да изпържите и в свинска мас.

Снимка: YouTube
Сервирайте със заквасена сметана или любимия си сос.
Картофените кюфтета са отлични като самостоятелно ястие, но и като гарнитура към гъсти супи или сосове.
Пожелаваме ви добър апетит! :-)














