Всички възхваляват киселото зеле, но ето кога става отровно за ядене:

вход през zajenata.bg
За Жената
Здраве
Здравни Новини
Всички възхваляват киселото зеле, но ето кога става отровно за ядене:
10620
Източник: actualno.com
Всички възхваляват киселото зеле, но ето кога става отровно за ядене:

Неведнъж сме говорили за ползите от  киселото зеле . Особено в условията на коронавируса различни експерти изброяваха свойствата на ферментиралите храни, които ги правят идеалното средство за превенция и силен имунитет.

Но се оказва, че киселото зале далеч не е безопасно за консумация дори за напълно здравите хора.

То съдържа изобилие от на витамини от група В и U (S-метилметионин). Но освен това в него има сол и оцетна киселина. Според експертите в киселото зеле се съдържат много повече химически съединения, отколкото полезни вещества. Лекарите от Донецката медицинска асоциация предупреждават, че голямо количество сол в него е причината за появата на отоци след консумацията му. 

кисело зеле в бидон

За хората в напреднала възраст, чиято ендокринната система е отслабена, консумацията на кисело зеле води до внезапни промени в кръвното налягане. В резултат от това се увеличава рискът от хипертония и инсулт. 

За страдащите от гастрит консумацията на този продукт причинява силна болка в стомаха и провокира по-нататъшното развитие на заболяването до хроничната форма.

Друго вредно свойство на зелето, не само на киселото, но и на прясното, е способността му да извежда йода от тялото. При проблеми с щитовидната жлеза е строго забранено да се консумира този зеленчук. Хирурзи от Централната градска болница в Калининград споделят, че всяка есен и пролет приемат предимно пациенти, които са почитатели на киселото зеле.

В никакъв случай зелето не трябва да се консумира в процес на ферментация. То е особено опасно на втория или третия ден след осоляването, когато развитието на патогенни бактерии е най-интензивно.

За всеки, който консумира неферментирало зеле, има риск от увреждане на панкреаса. През пролетта любителите на киселото зеле често търсят лекарска помощ и в случая това се свързва с още една грешка при консумацията му. В края на зимата в бидона със зелето се образува много слуз. Появява се неприятна миризма и туршията придобива странен цвят. В такъв случаи опитните домакини старателно измиват зелето под течаща вода, добавят към него оцет и го сервират като салата. Но малцина знаят, че при наличието на слуз, необичаен цвят и неприятна миризма, киселото зеле е не просто негодно за консумация, но и отровно.

Дай твоята оценка:
3 от 3 гласа
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft